Düşük maaşla emekli olanlar, geçim zorluğu yaşayabiliyor. Bu durumu aşmak için ya çalışmaya devam ediyor ya da yaşam standartlarını düşürüyor. Ancak emeklilik öncesi alınacak bazı önlemler, maaşın daha yüksek olmasını sağlayabiliyor.
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?
Emekli maaşı, sigorta primlerine ve sigortalılık süresine göre hesaplanıyor. Asgari ücretle prim ödeyenler, daha düşük maaş alıyor. Türkiye'deki yaklaşık 16 milyon emeklinin hesabına, 10 bin 500 TL ile 14 bin 800 TL arasında maaş yatıyor.
Emekli olduktan sonra mevcut maaşı yükseltmek mümkün değil, ancak çalışma hayatına dikkat edilen bazı kurallar maaşın yükselmesine yardımcı olabiliyor. Bu nedenle çalışanların, prim ödemelerinin gerçek maaş üzerinden yapılmasını işverenlerinden talep etmesi gerekiyor.
MAAŞLAR YÜKSELİYOR
Çalışanlar aldıkları yan ödemelerle birlikte SGK’ya bildirim yaparak emekli maaşlarını artırabilir. Yemek yardımı veya ikramiye gibi ek ödemelerin brüt maaşa dahil edilmesi, prime esas kazancı yükselterek emekli maaşını da artırıyor.
SGK, çalışanların birden fazla işte sigortalı olmasına olanak tanımalıdır. Eğer bir çalışan ikinci bir işte sigortalı olarak çalışıyorsa, toplam prime esas kazanç tavan ücreti aşmamak şartıyla bu durum emekli maaşına yansıyabilir.
Emeklilik sürecinde daha rahat bir yaşam sürmek isteyen çalışanların, emekli olmadan önce prim ödemeleri ve sigortalılık süreleri konusunda dikkatli ve bilinçli olmaları gerekiyor. Bu stratejilere uyulursa, 14 bin 800 TL üzeri maaş almak mümkün olabilir. Ayrıca, daha yüksek prim ödeyenler için bu rakam 21 bin TL’ye kadar çıkabilir.