Sosyal güvenlik sistemi Türkiye’de konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediliyor. Emekliler maaşlarının düşük kalmasından şikayetçi olmayı sürdürüyorlar. Hükümet ise emeklilere yönelik umut verici herhangi bir açıklama yapmıyor. En düşük emekli maaşı açlık sınırın çok altında bir rakam olurken yüksek emekli maaşı alanların sayısı oldukça az. Bunun için milyonlarca kişi emekli maaşını yükseltebilmenin yollarını araştırıyorlar.
MEVCUT EMEKLİLER NE YAPABİLİR?
Emekli maaşları belirli bir sistem ile hesaplanarak bulunuyor. Kişiye özel bir hesaplama yapılmazken bir kişinin emekli maaşı hesaplandıktan sonra daha değişemiyor. Bundan dolayı mevcut emeklilerin maaşını ekstradan yükseltmenin sistemsel bir olanağı bulunmuyor. Sosyal güvenlik uzmanları bu emeklilerin dosyalarının bu anlamda kapatıldığını ve herhangi bir şekilde maaşların artırılamayacağını belirtiyorlar.
ÇALIŞIRKEN ÖNLEM ALINMALI
Çalışma hayatı devam edenlerin emekli olduklarında alacakları maaşları yükseltme yolları bulunuyor. Bunun için doğru bir planlama yapılması gerekiyor. Mevcut sistemde doğru bilinen yanlışlardan dolayı çoğu kişi yüksek emekli maaşı beklerken düşük emekli maaşı ile karşılaşıp şok oluyor. Bunun için profesyonel destek alınması isabetli olacaktır.
Uzun yıllar prim ödemek yüksek emekli maaşı alınmasına herhangi bir şekilde etki etmeyecektir. 7200 prim günü ile emekli olabilecek bir çalışan 9000 prim günü ödeme yaptığı için kayda değer bir maaş artışı ile karşılaşamayacaktır. Fazla çalışmanın bu açıdan herhangi bir etkisi bulunmuyor.
Emekli maaşını yükseltebilecek ana formül ise prim ödemelerinin yüksek seviyeden yapılmasıdır. Asgari ücretten kendisinin sigortalı gösterilmesine razı gelen bir çalışan emekli olduğunda yüksek emekli maaşını aklının ucuna dahi getirmemelidir. Emekli maaşı yükseltilecek ise imkanlar ölçüsünde prim ödemeleri en yüksek tutarlardan yapılmalıdır. Primler yükselirse bağlanılacak olan emekli maaşı da yükselecektir.
Çalışanlar bazen iki farklı işte aynı anda çalışabiliyorlar. Ancak prim ödemeleri tek iş üzerinden yapılıyor. Elbette bir ay içerisinde en fazla 30 gün sigortalı olunabilir. Ancak ikinci işten de çalışan sigortalı gösterilirse o zaman hesap değişiyor. Yine 30 gün sigortalı görünülüyor ama o ayın prim ödemesi her iki işveren tarafından ödenen sigorta priminin toplamı kadar oluyor. Böylece emekli maaş hesabında bunun yükseltici bir etkisi oluyor.
Çalışırken tedbirlerini alan çalışanlar emekli olmak için ileride SGK’ya başvurduklarında ortalamanın üzerinde emekli maaşı ile hayatlarının son dönemlerini biraz daha sorunsuz bir şekilde geçirebilirler.