Emekli kök maaşları artacak mı, ne kadar olacak?

Kök maaşlarla ilgili olarak emeklinin araştırmaları devam ediyor. Kök maaşlarda artış olup olmayacağı sorularına yanıt aranırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamaları da yakından takip ediliyor.

Emekli kök maaşları artacak mı, ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından emekli kök maaşlarına ilişkin araştırmalar da arttı. 5 aylık enflasyon verisi belli olurken açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verisi ile beraber aylık fark ortaya çıkacak ve memur - emekli maaş zammı belirlenecek. Emekli ve memur maaş zammını belirleyecek olan enflasyon farkı yakından takip edilirken emeklinin gözü kulağı da kök aylıklara çevrildi.

"Kök maaşlar artacak mı, ne kadar olacak?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alırken emekli aylıklarına yapılan zamlar kök maaşları da etkileyecek. SGK, BAĞ-KUR maaşları Ocak ve Temmuz ayında zam alırken TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon farkı, emekli aylık zammının da belirlenmesinde belirleyici rol oynuyor. Emekliler ise ''Emekli kök maaşları artacak mı, ne kadar olacak?'' sorusuna yanıt arıyor.

EMEKLİ KÖK MAAŞLAR ARTACAK MI?

Temmuz ayının yaklaşmasına sayılı günler kala emekli maaşları için atılacak adımlar yakından takip ediliyor. 6 aylık enflasyon farkı doğrultusunda zam oranı belirlenirken ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşlarını 10 bin liraya yükseltileceğini açıklamış ve yılbaşından itibaren en düşük emekli aylığı 10 bin lira olmuştu.

Emekli kök maaşları artacak mı, ne kadar olacak?

Ancak emekliler 10 bin liranın altında kök maaşa sahip olduklarından enflasyon rakamlarıyla birlikte kök maaşlarında da artış olacak. Açıklanan enflasyon oranı ile birlikte beş aylık olarak kök maaşa yansıyacak kümülatif artış yüzde 22.7 oldu. Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER