Elektrikli otomobillerde batarya değişim ücretleri ne kadar?

Elektrikli otomobil piyasasının artmasıyla batarya-pil değişim ücretlerinin ne kadar olacağı, merak edilen konuların başında gelmekteydi. İşte konuyla ilgili detaylar...

Elektrikli otomobillerde batarya değişim ücretleri ne kadar?

Son dönemde yerini alan elektrikli otomobil piyasasında elde edilen verilere göre otomobil kullanıcılarının elektrikli otomobil talepleri giderek artmakta. Araç şirketleri de buna bağlı olarak elektrikli otomobil piyasasındaki üretimler ve satış rakamları da giderek artıyor.

Tüm dünyada yakıt fiyatlarının yükselmesiyle, otomobil kullanıcıları artık daha az maliyetli olan elektrikli araç piyasasına yönelmeye başlamıştı. Oluşan bu durumdan sonra ise elektrikli otomobil kullanıcılarının akıllarında çeşitli sorular yer alıyor. Bu soruların başında gelen herkesin düşündüğü, 'günü geldiğinde otomobilimin bataryasını değiştirme durumunda kalırsam ne kadar fiyat ödeyeceğim' sorusu yer almakta. İşte Tesla’dan Togg’a, BMW’den Mercedes’e artık Türkiye'de satılan binlerce otomobilin batarya değişim fiyatları...

image-8874.jpg

Elektrikli otomobillerde batarya-pil özelikleri nasıl?

Türkiye'de elektrikli otomobil piyasasının giderek artması ile ilgili kullanıcıların merak ettiği konulardan biri de batarya-pil değişim ücretlerinin ne kadar olduğuydu. Bu konuda belirtmek gerekirse ürünlerin çeşitleri ve kapasitelerine göre fiyatlar değişebiliyor. Örnek vermek gerekirse, Tesla'nın başlangıçta sunduğu 18650'lerden farklı olarak 4680 pillerine kadar çokça çeşit mevcut durumda.

Aynı zamanda batarya ve pillerin ömürleri de çeşitlerine göre 20-25 yıl arasında değişmekte. Fakat bu batarya ve pillerin ömürlerinin gitgide azaldığını ve kaç yıl kullanıldığından çok, kaç kez dolum yapıldığı daha açıklayıcı bir faktör. Yine örnek vermek gerekirse Tesla firmasının son olarak geliştirdiği boyutu büyük olan 4680 piller, öncekilere göre 6 kat daha güç sunmakla beraber, otomobilde 5 kat daha fazla enerji depolayıp, yüzde 16 daha uzun menzil imkanı sunuyor.

Ülkemizde otomobillerin artık yaş almaları, enflasyon canavarının etkisinden çıkılamayan yakıt artışları ve motor konusunda sürekli yaşanan sıkıntılardan dolayı, kullanıcılar sektördeki sorunları daha aza indirmekle hedeflenip üretilen elektrikli otomobil piyasasına yönelmiş durumdalar.

5q7sswh.jpg

Ülkemizde batarya-pil değişimi fiyatları ne kadar?

Tüm dünyada teknolojinin ilerlemesi her ne kadar hızlı yol alsa da, ülkemizde vergiler dahil olduğunda batarya-pil değişim fiyatları dudak uçuklatıyor.

Türkiye'de batarya-pil değişim ücretleri 150 bin TL ile 300 bin TL arasında değişmekte olduğunu belirtelim. Bu durum için üretici firmalar 8-10 yıl gibi uzun sürelerde kullanım garantisi vermekteler. Aynı zamanda konuya başka bir çözüm olarak üretici firmalar batarya-pil teknolojisinin tak-çıkar şeklinde olması, ilerleyen süreçte kullanıcıların, otomobillerinin pil ömürlerinin %70-%60 seviyelerine geldiğinde birkaç bin TL ya da birkaç yüz TL'ye değiştirilebileceklerini ifade ediyor. Bu durum kullanıcılarda düzenli bir şekilde pil değişim masrafı oluşacağına işaret ediyor. Ancak uzun menzilli araçların alınması ile birkaç pilin ömrünü tamamlaması çok bir fark oluşturmayacaktır.

SONRAKİ HABER