Ekim 2024 kira artış oranı! İş yeri konut Ekim ayı TEFE TÜFE zammı hesaplama tablosu

Konut ve işyeri sahibi ile kiracıların merakla beklemiş oldukları Ekim ayı resmi kira artışı zam oranı açıklandı. TÜİK Eylül ayı enflasyonu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE oranı resmi kira artışı zam oranı sınırı olarak uygulanacak.

Ekim 2024 kira artış oranı! İş yeri konut Ekim ayı TEFE TÜFE zammı hesaplama tablosu

Koronavirüs salgını döneminde konut fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş kiralık ev fiyatlarına da yansımıştı. Pandemi sonrasında Türkiye'ye yaşanan yoğun mülteci göçündeki artış konutta arz ve talep dengesinin bozulmasına neden olurken yüksek fiyata rağmen kiralık konut kıtlığı yaşanmasına neden olmuş, özellikle de evlenecek çiftler ve öğrenciler barınma sorunu yaşamaya başlamıştı.

Yaşanan sorunların çözümü adına hükümet devam eden kira sözleşmeleri için müdahale kararı almış, resmi kira artışı oranı 2022 senesinde yapılan düzenleme ile 12 aylık TÜFE ortalaması yerine yüzde 20 olarak uygulanmaya başlamıştı. 1 sene için yapılan düzenleme sonrasında enflasyonda yaşanan yükselişin devam etmesi için 2023 senesinde de devam ettirilmişti. 2024 senesi için ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uygulamayı son erdirdiklerini duyurmuştu.

EKİM KİRA ARTIŞ ORANI 2024! EKİM'DE KİRALARA NE KADAR, KAÇ TL ZAM GELDİ?

Eylül ayı enflasyonu TÜİK tarafından resmi internet sitesi üzerinden açıklandı. Eylül ayı enflasyonu raporunun yayımlanması ile Ekim ayı kira artış oranı açıklandı. Hem konut hem de işyeri kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanacak. Bu oran üzerinden Ekim ayı kira artış oranı 2024 hesaplanacak.

2024 EYLÜL TÜFE ORANI! EYLÜL'DE ENFLASYON YÜZDE KAÇ, NE KADAR ÇIKTI?

Türkiye İstastik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan Eylül ayı raporu ile aylık TÜFE yüzde 2,97 olarak açıklanırken yıllak TÜFE oranı ise yüzde 49,38 oldu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,47 olarak gerçekleşti.

Ekim 2024 kira artış oranı! İş yeri konut Ekim ayı TEFE TÜFE zammı hesaplama tablosu

EKİM 2024 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU!

Eylül Ayı Kira Bedeli: 10.000 TL

Ekim Ayı Resmi Kira Artışı Zam Oranı: % 63,47

Ekim Ayı Kira Zammı: 6.347 TL

Ekim Ayı Zamlı Kira Bedeli: 16.347 TL

EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR, YÜZDE KAÇ ZAM YAPABİLİR?

Ev sahiplerinin kiracıya uygulayabileceğiz en yüksek zam oranı TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE oranı ortalamasıdır. İşyeri ve konut için tavan zam sınırı olarak bu oran uygulanmakla beraber alt zam sınırı ise yoktur. Kira sözleşmesi dolduğu anda ev sahibi isterse kiraya hiç zam yapmadan yenileme hakkına sahiptir. Alt sınır şartı olmamakla beraber üst sınır şartı ise TÜİK tarafındana açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamasıdır.

SONRAKİ HABER