Ek MTV'yi alan mı ödeyecek satan mı? Kim ne kadar ödeme yapacak? Detaylar belli oldu!

Ek motorlu taşıtlar vergisinde ayrıntılar netlik kazandı. Bunun ile birlikte alım ve satım işleminde ek vergiyi kimin ödeyeceği de merak ediliyor. Detaylar belli oldu.

Ek MTV'yi alan mı ödeyecek satan mı? Kim ne kadar ödeme yapacak? Detaylar belli oldu!

Ek motorlu taşıtlar vergisinde herkesin beklediği düzenleme gündeme geldi. Bunun ile birlikte araç alım satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği merak söz konusu olurken bu konu hakkında net bir bilgi paylaşımı yapıldı. Yapılan yeni düzenlemeye göre 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeme yapacak. Yani taslak metninde yer alan örnekte, kanun eğer çıkmadıysa böylece aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiyi ödeme yükümlülüğüne sahip olacak. Fakat kanun çıktıktan sonra ise (21 Ağustos 2023) aracını satan kişi ek vergiyi ödeyecektir.

mtv.jpg

MTV ÖDEMESİ PEŞİN Mİ OLACAK?

Kanun yayınlandıktan sonra ise MTV mükellefi olan kişilere ek vergi şartı getirilecek. Ayrıca kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar Ek MTV’nin ilk taksiti ödenecek ve kasım sonuna kadar ise ikinci taksiti ödenecek. İlk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın MTV'si ise 2023’ün ikinci yarısı 6 aylık dönemden yarım hesaplanarak peşin bir şekilde ödenecek.

Eylül ayında ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için de ödeme sistemi belli oldu. O hususta ise yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV ödemesi sağlanacak. Eğer ek MTV ödenmedi ise aracın muayene işlemi yapılmayacak.

SONRAKİ HABER