Ek MTV iptal mi oldu, ne zaman ödenecek, son gün ne zaman?

Ülkemizde hükümet tarafından alınan ek MTV ödemesi kapsamında araç sahiplerinin ekstra vergi ödemesine karar verilmişti. Söz konusu ek MTV ödemesinin 6 Eylül tarihine kadar yapılması gerekirken yeni bir soru gündeme geldi.

Ek MTV iptal mi oldu, ne zaman ödenecek, son gün ne zaman?

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde büyük bir yıkım yaşandı. Yaşanan yıkımın ekonomik bilançosu da Türkiye için ağırlaşırken bu açığı kapatmak üzere vergi ve harçlarda zam kararının yanında bir de araç sahiplerini için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTM) ödemesine karar verilmişti.

Araç sahiplerinin her yıl ocak ve temmuz ayları olmak üzere iki taksit halinde ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımın ardından bütçe harcamalarının artması nedeniyle bu yıl ekstra 2 kez daha ödenecek. Ek MTV ödemesi ile ilgili olarak araç sahiplerinin merak ettikleri de artarken ''Ek MTV iptal mi edildi?'' sorusu gündeme taşındı. Ek MTV'nin iptal edildiğine dair söylemlerin ardından vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdı. Haberankara.com okurları için merak edilen ek MTV ödemeleri ile ilgili detayları derledik.

EK MTV ÖDEMELERİ İPTAL Mİ EDİLDİ?

EK MTV ödemesi yapan ve yapmayan vatandaşlar ek MTVnin iptal edilip edilmediğini sorgulamaya başladı. Vatandaşların talebi sonrası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal davası 26 Temmuzda Genel Kurulda görüşüldü. Ancak esas inceleme için karar ve gün belirtilmediği için verilmiş herhangi bir iptal kararı yer almadı. Bununla beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada "Bazı basın yayın kuruluşlarınca ek motorlu taşıtlar vergisinin Anayasa Mahkemesince iptal edildiği yönünde yanlış ve yanıltıcı haberler yapıldığı görüldüğünden mükelleflerimizin doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur.

7456 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile ihdas edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesine açılan davada henüz herhangi bir karar verilmemiştir.

7456 sayılı Kanunla düzenlenen EK MTV, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen 11 ilde geniş çaplı yıkıma sebep olan ve yaklaşık 13 milyon insanın hayatını etkileyen deprem felaketinin getirdiği zararların telafisinde kullanılmak üzere ihdas edilmiş yeni bir vergidir.'' denildi.

ekran-goruntusu-2023-09-07-161033.png

EK MTV 3. TAKSİT ÖDEME TARİHİ

Ek MTV 3'üncü taksit son ödeme tarihi 6 Eylül tarihine kadar uzatıldı. Araç sahipleri 6 Eylül Çarşamba gün sonuna kadar ödemelerini GİB üzerinden ya da vergi daireleri aracılığı ile mesai saatleri içerisinde ödeyebilecek. Söz konusu ödemeyi yapmayan vatandaşların ödemelerine faiz işleyecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER