Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye yeni finansman müjdesi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın gerçekleştirdiği etkinlikte Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez açıklamalarda bulundu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye yeni finansman müjdesi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından ilki düzenlenen TSKB Kalkınma Günü'nde Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de açıklamalarda bulundu. Lopez açıklamalarında büyüme açısından Türkiye'nin son 20 yılına bakıldığında önemli adımlar atıldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin bu dönemde yüzde 5,4 ortalama bir büyüme sağlandığına dikkati çeken Lopez, halihazırda sunulan tüm fonlara ek olarak Türkiye'ye 10 milyar dolarlık bir finansman geleceğini söyledi.

“ÖNCELİKLE BÜYÜMEYİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”

"Üç ana başlıktan bahsedebiliriz. Bunların ilki büyümedir ve büyüme olmadan kalkınma olmaz. Öncelikle büyümeyi sağlamamız gerekiyor." diyen Lopez açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"İkinci başlık, işin sosyal boyutu, kapsayıcılık. Büyümenin sadece belli bir kesim için değil, toplumdaki tüm kesimler için geçerli olmasını sağlamalıyız. Üçüncüsü de sürdürülebilirlik; yeşil büyüme dediğimiz kavramı besleyecek olan sürdürülebilirlik boyutu. Türkiye'de 26 yıllık süre zarfında kişi başına düşen milli gelir 4 katına çıktı. Yani reel olarak 4 katına çıktığını söyleyebiliriz 20-30 yıl içerisinde. Bu başarının muhakkak takdir edilmesi gerekli. Son 20-25 yıldaki başarının önümüzdeki 20 yılda da devam etmesini sağlamamız gerekiyor. Bunun üzerine koyulması gerekiyor. Yüksek enflasyon ortamında yatırımların daha verimli, üretken sektörlere akması çok kolay değildir. En iyi sektörün ne olduğunu kestirmek çok mümkün olmayabilir her zaman."

“YATIRIMLARIN ETKİLİ OLACAĞI SEKTÖRLERE AKMASI GEREKİR”

Lopez, yatırımların kendini koruyabilecek sektörlere kaydığını belirterek, ekonomi içerisinde büyümeyi sağlamak için yatırımların ekonomiyi verimli ve etkili hale getirecek sektörlere akması gerektiğini hatırlattı. Kısa vadede bununla ilgili sıkıntılar olabildiğini belirten Lopez, "Bir, iki yıldan bahsetmiyorum ama önümüzdeki döneme baktığımızda belli bir süre sonra enflasyonun etkisi azalacak. Bununla ilgili olarak da sabırlı olmak gerekiyor." dedi.

Büyüme bağlamında biraz daha uzun vadeli bir ufukta değerlendirilmesi gereken bir hususun ise üretkenlik ve verimlilik olduğunun altını çizen Lopez, "Küresel piyasalarda rekabetçi olabilmek için aynı girdiler, aynı iş gücü, aynı sermaye unsurlarıyla daha fazla ve daha düşük maliyetle üretim yapabilmeniz gerekir" Ifadelerini kullandı.

“İLK YEŞİL FONLARDAN BİRİNİ TÜRKİYE’YE DEVRETTİK”

"Dünya Bankası tarafından dünyadaki ilk yeşil fonlardan birini Türkiye'de devreye aldık." diyen Lopez şunları söyledi:

"Üretim mühendisliği alanında değişiklikler yapacak olan firmalara aktarılacak bu fonlar. Burada tabii ki kalkınma bankaları güneş panellerinin daha fazla kullanılmasına destek verecek. Sadece güneş enerjisi santralleri oluşturulmasından bahsetmiyorum. Aynı zamanda çatı güneş enerjisi santrallerinin oluşturulmasından da bahsediyorum. Biz ülkelerin tutarlı hareket etmesini bekliyoruz. Burada uyum önemli. Ülkeler arasında kutuplaşmaları değil uyumu teşvik etmek istiyoruz, zorluklara uyum sağlama yetilerinin artırılmasını istiyoruz. Türkiye'de bir güçlenme söz konusu uyum açısından ve bu bağlamda enflasyonla alakalı Türkiye'de birtakım zorluklar yaşandı. Son yıllarda ise Türkiye kişi başına düşen milli geliri artırdı."

“TÜRKİYE’DEKİ İSTİHDAM YÜZDE 10 CİVARINDA ARTTI”

Lopez, ülkelerin zenginleştikçe tarım sektörünün ekonomideki ağırlığının düştüğünü, hizmet ve sanayi sektörünün payının da arttığına da dikkat çekerken, son 10 yılda Türkiye’deki istihdamın yüzde 10 civarında artış gösterirken, tarım sektöründe yüzde 9 civarında azalma yaşandığını belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER