Yüksek enflasyon nedeniyle Türk lirasının alım gücündeki düşüş, madeni para üretimini de etkiledi. Uzmanlar, düşük değerli madeni paraların artık maliyet açısından sürdürülebilir olmadığını ve üretimden kaldırılmasının ekonomik koşullarla doğrudan bağlantılı olduğunu ifade ediyor.
MADENİ PARA DAĞILIMINDA DEĞİŞİM
Darphane'nin verilerine göre, Ocak 2025'te piyasaya sürülen madeni paralar şu şekilde oldu:
- 50 kuruş: 84 bin adet
- 1 TL: 45 milyon 492 bin adet
- 5 TL: 16 milyon 853 bin adet
Bu dönemde toplam 62 milyon 429 bin adet madeni para dolaşıma girdi.
TEDAVÜLDEKİ MADENİ PARA MİKTARI
Ocak 2025 itibarıyla piyasada dolaşımda olan toplam madeni para miktarı 13 milyar 142 milyon 154 bin 976 adet olarak hesaplandı.
Dağılım ise şu şekilde:
- 5 TL: 201 milyon 262 bin 807 adet
- 1 TL: 4 milyar 354 milyon 747 bin 610 adet
- 50 kuruş: 1 milyar 585 milyon 417 bin 950 adet
KÜÇÜK ESNAF VE NAKİT KULLANICILARI ETKİLENEBİLİR
Ekonomistler, küçük madeni paraların tedavülden kalkmasının özellikle nakit alışveriş yapan vatandaşlar ve küçük esnaf için bazı zorluklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Ödeme sistemlerinde yuvarlama uygulamalarının artabileceği, bu durumun da fiyatlandırma üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.