KOP Bölgesi’nde Konya, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Kırşehir ve Karaman illerinin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bölgenin ihracatının 11 kat civarında artış gösterdiğini söyledi. Bölgeden geçen Yüksek Hızlı Tren hatlarına da değinen Yılmaz, 20 yıl önce 2 milyon civarında olan turist sayısının bugün 5 milyonu aştığını belirtti.
Enflasyonla mücadele konusuna da değinen Yılmaz, enflasyonla mücadelede gıda arzının artırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Bu sebeple artış gösteren gıda arzının enflasyonu düşürmesinde katkı sunacağı vurgulandı.
350 MİLYAR TL'LİK KAYNAK AYRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı kapsamındaki 166 projeye, 2024-2028 döneminde, yaklaşık 350 milyar lira kaynak ayrılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Yılmaz, Ankara-Konya YHT, Konya-Karaman Hızlı Tren ve Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas YHT hatlarını içeren bu hattın uzunluğunun ülkedeki hızlı ve yüksek hızlı demir yolu hattının yaklaşık yarısını oluşturduğunu aktararak, Kapadokya, Mevlana Müzesi, Çatalhöyük, Derinkuyu Yeraltı Şehri gibi uluslararası turizm değerlerinin dünya çapında bilinen destinasyonlar haline geldiğini ve 20 yıl önce 2 milyon olan turist sayısının bugün 5 milyonu aştığını bildirdi.
ENFLASYONLA MÜCADELE AÇIKLAMASI
Yeni KOP Eylem Planının da gelecek dönemde bölgede yapılacak yatırımlar için bir mihenk noktası olacağını vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2024-2028 dönemi için eylem planı kapsamında 166 projeye 350 milyar lira civarında bir kaynak öngörüyoruz. Bölgede yapılacak toplam yatırım tutarı değil bu. Sadece bu eylem planımız kapsamında ele aldığımız projelerin tutarından bahsediyorum. Bu da bölgemize bölgedeki yatırımlara büyük bir ivme katacak. Geçmiş plan dönemlerinde KOP Bölgesi'ndeki öncelikli hedefimiz toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımıydı. Bunun yanı sıra ekonomik yapının ve altyapının güçlendirilmesi beşeri ve sosyal yapının iyileştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi eksenlerine odaklanmıştır. Şimdi ise KOP Bölgesi'ni daha gelişmiş, güçlü ve rekabetçi bir hale getirmek için yeni adımlar atıyoruz. Tarımı stratejik bir sektör, modası hiçbir zaman geçmeyecek bir sektör olarak görüyoruz. Bu çerçevede tarım konusunda çok önemli çalışmalar, planlı tarımı, tarımda verimliliği arttırmayı ve akılcı tarım uygulamalarını öngören bir yaklaşım içindeyiz ve önemli dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Tarımda, gıdada atacağımız bu adımlar sadece sosyal refahımızı, çiftçilerimizin gelirini arttırmakla kalmayacak. Makro ekonomik istikrarımıza da katkıda bulunacak. Özellikle enflasyonla mücadelede gıda arzının arttırılmasına büyük önem veriyoruz. Artan gıda arzı, hem insanımızın daha sağlıklı, daha uygun maliyetle bu imkana erişmesini sağlayacak hem de makro ekonomik istikrarımıza, enflasyonu düşürme etkisiyle katkıda bulunacak”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuştuğu toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Ticaret Bakanı gibi pek çok önemli isim katılım sağladı.