Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Plan'ı açıkladı

2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan, açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Plan hakkında önemli açıklamalarda bulunurken söz konusu toplantının gündem maddeleri merak edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Plan'ı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Plan'ı açıkladı - 5 Eylül Salı günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu Kabine Toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik politikalara ilişkin 6 Eylül tarihinde açıklama yapacaklarını bildirmişti. 2024 - 2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan (OVP) son dakika olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz önümüzdeki 3 yılda ortalama yıllık yüzde 4.5'lik büyüme kaydedilmesini beklediklerini kaydetti. Toplantıda açıklanan OVP'de 2023 büyüme beklentisi bir önceki programa göre yüzde 5'ten yüzde 4.4'e çekildi. 2024 büyüme hedefi ise yüzde 5.5'ten yüzde 4'e geriledi. Önceki programda yüzde 24.9 olarak açıklanan 2023 enflasyon tahmini yüzde 65'e çıktı. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'e çıktı. Verilerin ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "14.855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu toplantıda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istikrar mesajı da dikkatleri çekti.

''HALKIMIZ GÜVEN VE İSTİKRAR DEDİ''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları merak edilirken ilk olarak İstanbul ve Kırklareli'nde yaşanan sel felaketlerine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Dün Kırklareli ve İstanbul’da yaşanan sellerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan Rahmet niyaz ediyorum.Sadece Türk siyasi tarihine değil dünya siyasi tarihine de geçen 14 ve 18 Mayıs seçimlerini tam bir demokratik olgunluk içerisinde tamamladık. Halkımız bir kez daha güven ve istikrar dedi. Seçimlerin üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden kabinemizi hazırladık. Ekonomimizdeki kurmay kadromuzu kurduk. Eski Türkiye’nin alışkanlıklarından kendilerini kurtaramayanların durumunu ise acılar içerisinde izliyoruz. Riskleri başarıyla yöneterek, krizleri ülkemiz için fırsata çevirmek için çabalıyoruz.'' dedi. Muhalefetin de geçmiş hatalarından ders alarak OVP gibi ülkemizin hayrına olan işlerde hükümete destek olmasını beklediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 milyon insanı etkileyen depremi göz ardı etmediklerini bildirerek ''104 milyar dolara varan bu felaket yükümüzü artırmaktadır. 2023 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında büyüme kaydederek büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkarttık. Yıllık bazda da 13 yıldır büyüyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.

''FIRSATÇILARLA DA MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR''

Enflasyonla mücadele mesajı ile dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarındaki hayata geçirdikleri sübvanasiyonlar ve kira artışlarındaki sınırlamalarla önlem aldıklarını belirterek ''Fırsatçılarla da mücadelemiz devam ediyor. 7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik. Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız.

cumhurbaskani-erdogan-orta-vadeli-plani-aciklad.jpg

Bununla birlikte sıkı para politikasının da yardımı ile enflasyonu da yeniden tek hanelere düşüreceğiz. Bir taraftan tek haneli enflasyon ile uyumlu gelirler politikası izlerken, dar gelirli alım gücü olan kesimlerimizin gücünü yükselteceğiz.'' dedi.

''KKM'NİN TL MEVDUATLARA DÖNÜŞMESİNİN YOLUNU AÇACAĞIZ''

''Kur korumalı mevduatlarımızın TL mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız.'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Merkez Bankası yatırım taahhütlü avans kredisi ile yatırımlarımızı destekleyecektir. Konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri düzenleyeceğiz. Temel vergi kanunlarında yatırımcı dostu ve adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenlemeler yapacağız. Teknolojik gelişmelerden faydalanarak kayıt dışılıkla mücadeleye devam edeceğiz.

cumhurbaskani-erdogan-orta-vadeli-plani-acikladi.jpgTürk vergi sistemini karbon fiyatlandırma sistemi çerçevesinde gözden geçireceğiz.'' ifadelerine yer verirken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) de onayını aldıktan sonra 2024 yılında uygulamayı hedefledikleri tüm çalışmaları başlayacaklarının altını çizdi.

Erdoğan'ın açıklamaları son bulurken konuyla ilgili detayların ilerleyen günlerde şekillenerek yeni açıklamalarla vatandaşa duyurulması bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER