Cumhurbaşkanı Erdoğan kesin memur ve emekli zammını ne zaman açıklayacak?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından 6 aylık enflasyon farkı da netlik kazandı ve memur maaş zammı da belli oldu. Memur maaş zammının belli olması ile beraber gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak olan seyyanen zamma çevrildi. Memurlar yapılacak açıklamaları yakından takip ederken detaylar da sorgulanmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kesin memur ve emekli zammını ne zaman açıklayacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan bu rakamla beraber 6 aylık enflasyon oranı da belli oldu. 6 aylık enflasyon rakamının açıklanmasının ardından gözler seyyanen zam oranına çevrildi. Milyonlarca memur, memur emeklisi ve emeklinin beklediği oran belli oldu. 2024 yılı ilk 6 ayı için memur, memur emeklisi ve emeklilerinin alacağı zam Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla ortaya çıktı.

Aralık ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,93 oranında artış gösterdi. Temmuz - Aralık dönemi enflasyonu yüzde 37,5 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklileri bu orana ek olarak toplu sözleşmeden kaynaklanan ilave artışla yüzde 49,25 olarak gerçekleşti. Taban devlet memuru maaşı 22 bin TL olarak kabul edildiğinde yeni yılın ilk 6 ayı için en düşük memur maaşı 32 bin 880 TL oldu. En düşük SSK ve BAĞ-KUR emeklisi aylığı ise 10 bin 312 TL’ye yükseldi. Bununla beraber vatandaşlar da ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan kesin zammı ne zaman açıklayacak?'' sorusuna yanıt aramaya başladı.

MEMUR ZAMMI NE ZAMAN KESİNLEŞECEK?

Memur maaş zammının belli olmasının ardından temmuz ayında memurlara yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın devam edip etmeyeceği merak edilmeye başlandı. Seyyanen zam düzenlemesi kapsamında kamu görevlilerine her ay 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılıyor. Bu ödemeden de damga vergisi kesiliyor. Temmuz ayındaki maaş katsayısına göre seyyanen zam tutarı brüt 8 bin 139 TL’ye karşılık geliyor. Bu tutardan 62 TL damga vergisi kesildikten sonra net 8 bin 77 TL ödeniyor. Ocak ayından itibaren ise seyyanen zam tutarı brüt 12 bin 147 TL’ye çıkarken 92 TL damga vergisi kesilecek. Net olarak da 12 bin 55 TL ödenecek.

Ancak tüm bunların netleşmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor. Bu açıklamanın da cuma gününe kadar gelmesi bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER