Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçek yağında gümrük vergisi oranlarında indirim

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ayçiçek tohumu ve ham çiçek yağında gümrük vergisi oranlarında indirim uygulanacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçek yağında gümrük vergisi oranlarında indirim

26 Ocak tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararları çerçevesinde yazlık ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi yüzde 27 yerine yüzde 12, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oranında gümrük vergisinin uygulanacağı ifade edildi. Karar bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yürürlüğe girdi.

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU VE HAM AYÇİÇEĞİ YAĞI İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 25/1/2024 tarihli ve 8142 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak tarife kontenjanlarının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar ile 25/1/2024 tarihli ve 8142 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karara dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Tebliğde yer alan;

a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Beyanname sırasına göre tahsis yöntemi (BSGTY): Tarife kontenjanının Bakanlıkça, ithalatı gerçekleştirilecek eşyaya dair gümrük beyannamesi tescil numarası sırası esas alınarak tahsis edildiği yöntemi,

c) GTİP: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu,

ç) Tarife kontenjanı dönemi: Tarife kontenjanı kapsamında ithalatın yapılabileceği dönemi, ifade eder.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçek yağında gümrük vergisi oranlarında indirim

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçek yağında gümrük vergisi oranlarında indirim - Resim : 2

Yayımlanan bu kararın 26 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ifade edildi.

SONRAKİ HABER