Cebinde çantasında cüzdanında madeni parası olanlar bunu hemen kontrol edin! 5 25 50 kuruş 1 TL'deki Darphane gerçeği ortaya çıktı

Para piyasalarında yaşanan artışla beraber enflasyon ve maliyet yükselişleri de devam ediyor. Yaşanan artışla beraber hemen her kalemde zam haberi gelirken bu kez madeni paralarla ilgili bir gerçek daha gündem oldu. Madeni paraların üretimindeki maliyet artışları Darphaneyi farklı alternatiflere yönlendirirken cebinde çantasında cüzdanında madeni parası olanların dikkat etmesi gereken o gerçek açıklandı.

Cebinde çantasında cüzdanında madeni parası olanlar bunu hemen kontrol edin! 5 25 50 kuruş 1 TL'deki Darphane gerçeği ortaya çıktı

Türkiye'de enflasyonist ortam devam ediyor. enflasyonla mücadele devam ederken bir yandan döviz bir yanda da maliyet artışları devam ediyor. Söz konusu artışlarla beraber zam haberleri art arda gelirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para sıklaştırma politikasına devam ediyor. Maliyetler artarken üreticiler de çeşitli alternatif yollara başvuruyor. Bu çerçevede para basan Darphanenin de maliyetleri artarken Türk Lirası (TL) ile ilgili Darphaneden yeni bir haber geldi.

Enflasyon ve para piyasalarındaki yükselişle beraber değeri azalan TL'de yeni haberler gündeme geldi. Madeni paraların gramajının düşürüldüğü ile ilgili açıklamalara yer verilirken 1 TL'nin toplam maliyetinin demirin ağırlık fiyatlarına göre hesaplandığında 2 katına kadar çıkmış durumda olduğu bildirildi. 1 liranın ağırlık anlamında değerinin 2 katından daha fazla olduğu öğrenilirken bir ilke daha imza atıldı.

MADENİ PARADA TASARRUF DÖNEMİNE GEÇİŞ YAPILDI

TL cinsindeki madeni paraların değer kaybı yaşaması sonucu Darphane, madeni para için ilk kez değişikliğe imza attı. Böylelikle madeni paralardaki ağırlığın azaltıldığı ortaya çıktı. Darphane tarafından yapılan değişiklikle beraber madeni paranın yarım milim inceltildiği, üretimde de yüzde 40'a varan tasarruf sağlandığı duyuruldu.

Cebinde çantasında cüzdanında madeni parası olanlar bunu hemen kontrol edin! 5 25 50 kuruş 1 TL'deki Darphane gerçeği ortaya çıktı

Ağırlığı azaltılan madeni paralarla maliyetin azaltılması hedeflenirken yüzde 40'a varan tasarruf elde edilmesi ile beraber Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bu paraların ağırlığını düşürerek basmaya başladı.

Cebinde çantasında cüzdanında madeni parası olanlar bunu hemen kontrol edin! 5 25 50 kuruş 1 TL'deki Darphane gerçeği ortaya çıktı - Resim : 2

Artan maliyetler sonrası çalışmalarına devam eden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni para üretiminde kullanılan bakır, çinko ve nikel oranlarının düşürerek üretimde yüzde 40'a varan tasarruf sağlandığını bildirdi. Piyasaya artık daha hafif madeni paralar sürülürken cebinde, cüzdanında, çantasında madeni para olanlar da paraların inceltildiğini fark etti.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER