Çalışmadan emeklilik sistemi! SGK açıkladı, emekli maaşı bağlanıyor!

SGK sisteminde çeşitli emeklilik türleri bulunuyor. Çalışmadan kolay bir şekilde emekli olmanın formülü ortaya çıktı.

Çalışmadan emeklilik sistemi! SGK açıkladı, emekli maaşı bağlanıyor!

Türkiye’de emeklilik sistemi SGK tarafından yönetiliyor. SGK emeklilik koşullarına göre vatandaşların işlemlerini yapıyor. SGK bünyesinde çeşitli emeklilik türleri bulunuyor ve bunların emeklilik koşulları da birbirinden farklı oluyor. Kolay şekilde SGK’nın emekli ettiği vatandaşlar olabildiği gibi zorlu koşullarda emeklilik hakkı da elde edilebiliyor.

ÇALIŞMADAN EMEKLİLİK SİSTEMİ!

İnsanlar emekli olabilmek için uzun yıllar çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Hatta sadece emekli olmak için maddi gücü olmasına rağmen çalışanlar bulunuyor. Ancak SGK sisteminde çalışmadan da emekli olmak mümkün. Ancak bunun bazı detaylarına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Bu detaylara dikkat edildiğinde kolay bir şekilde emekli olunabiliyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK!

Emekli olmak isteyenler eğer bir iş yerinde çalışmıyorlar ve iş yerleri de yoksa sigortalarını dışarıdan ödeyebiliyorlar. Bunun için de isteğe bağlı sigortalılık sistemi kullanılıyor. Bugünün güncel tutarına göre aylık 6.400 TL ödeme yapılarak bir ay sigortalı olunabiliyor. Bu şekilde emeklilik için gerekli olan primler toplanıyor. Prim koşullarının sağlanması durumunda ise yaş şartı ile de emekli olunabiliyor.

BAĞKUR AVANTAJI GELİYOR!

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler Bağkur üzerinden değerlendiriliyorlar. Bunun için de emekli olurken Bağkur şartları geçerli oluyor. Şu anda 9000 prim günü ile Bağkur’dan emekli olunuyor. Ancak kısa bir süre içerisinde bu prim şartında düzenleme yapılarak SSK ile eşitlenecek ve 7200 prim günü ile emekli olmak mümkün olacak. Bundan en çok faydalanacak olanlar da isteğe bağlı sigorta primi yatıranlar olacaklar. Böylece dezavantajları avantaja dönüşecek.

SON 7 YIL KURALI DEVRE DIŞI KALACAK

İsteğe bağlı sigortalılıkta şu anda son 7 yıl kuralı uygulanıyor. Bu da son 7 yıl en çok hangi sigorta kolundan prim ödemesi yapılmışsa o sigorta kolundan emekli olunuyor. SSK’lılar son 7 yılın çoğunluğunu isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek geçirirlerse Bağkur’lu oluyorlar ve Bağkur şartları ile emekli olacaklar. SSK ile Bağkur prim eşitlemesi yapıldığında bunun pek de bir önemi kalmayacak.

SONRAKİ HABER