Benzin ve motorine vergi zammı kapıda! Depolarınızı doldurun

Yeni yılla birlikte birçok şeye zam gelmeye devam ediyor. Yarından itibaren benzin ve motorine 2 liranın üzerinde vergi zammı gelecek.

Benzin ve motorine vergi zammı kapıda! Depolarınızı doldurun

Yeni yıl ile birlikte birçok ürüne zam geldiği gibi akaryakıtta bu kervana katıldı. 3 Ocak Çarşamba (Yarın) Aralık ayı üretici fiyat endeksi yani ÜFE verilerinin açıklanması ile maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında son 6 aylık enflasyonu kadar artış olacak ve bu artış aynı gününü gecesi akaryakıt ürünlerine de yansıyacak.

Geride kalan 2023 Kasım ayında ÜFE'deki değişim son altı aylıkta yüzde 32,26 oranında son beş aylıkta yüzde 24,18 oranında artış yaşamıştı. 3 Ocak'ta açıklanacak veri ile birlikte ÜFE'nin yüzde 25 olması durumunda ÖTV tutarları; benzinde 7,52 liradan 9,40 liraya motorinde 7,05 liradan 8,81 liraya yükselecek.

Yüzde 20'lik katma değer vergisi (KDV) de dahil edildiğinde benzinde en az 2,25 lira, motorinde 2,11 liralık zam gelmesi bekleniyor.

GENEL SEÇİMLERİN ARDINDAN VERGİ ARMIŞTI

Seçimlerin ardından 16 Temmuz'da akaryakıt ürünlerinin ÖTV tutarlarında 5'er liralık artışa gidilmiş ve maktu ÖTV tutarlarının her altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmasına dair de düzenleme olmuştu. Akaryakıt ürünlerinde de KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmıştı. Bu sonuçla 16 Temmuz'da benzin ve motorine 6'şar liralık zam yapılmıştı.

TÜRKİYE'DE AKARYAKIT FİYATLARI NE DURUMDA?

Benzinin litre fiyatı ortalama olarak İstanbul'da 34,55 lira, Ankara'da 35,18 lira, İzmir'de 35,37 lira seviyesinde gözlemleniyor. Motorinin ise litre fiyatı ortalama İstanbul'da 37,16 lira, Ankara'da 37,74 lira, İzmir'de 37,99 liradan seviyelerinde seyrediyor. Ortaya çıkan bu fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında değişkenlik gösterdiği gözlemleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER