Belirsizlikler emtia piyasasını aşağı çevirdi! Fed ve ekonomik veriler emtia fiyatlarını etkiliyor

Ekonomik belirsizlikler ve merkez bankalarının para politikalarına yönelik endişeler, emtia piyasasının yönünü aşağı çeviriyor.

Belirsizlikler emtia piyasasını aşağı çevirdi! Fed ve ekonomik veriler emtia fiyatlarını etkiliyor

Ekonomik belirsizlikler ve merkez bankalarının para politikalarına yönelik endişeler, emtia piyasasının yönünü aşağı çeviriyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) veri bazlı adımlar atacağını vurgulaması, açıklanan makroekonomik verilerin ve şirketlerin finansal sonuçlarının karışık sinyaller göndermesi, varlık fiyatları üzerinde dalgalanmalara neden oluyor.

Son verilere göre, ABD tarım dışı istihdamı temmuzda beklentilerin altında artarak 187 bin kişi oldu ve işsizlik oranı yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi. Bu durum, analistler tarafından iş gücü piyasasının hala sıkı kaldığının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Ancak, beklentilerin altında kalan bu veriler Fed'in gelecek politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırdı.

ABD'nin kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in uzun vadeli kredi notunu düşürmesi de piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkiledi.

Altın, altıncı haftasında da düşüş yaşayarak yüzde 0,8 değer kaybetti. Bu düşüşte, ABD'de büyüyen bütçe açığı endişeleri ve ekonomik verilerin tahvil getirilerini yükseltmesinin etkisi oldu.

Brent petrol fiyatları ise yüzde 1,8 artışla haftayı tamamladı. Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretim kesintisi kararı, arz endişelerini artırarak Brent petrol fiyatlarını yükseltti. Suudi Arabistan, günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasını eylül ayına kadar uzatacağını açıklarken, Rusya günlük 300 bin varillik kesinti yapacağını duyurdu.

Emtia piyasasındaki dalgalanmaların ekonomik belirsizlikler ve merkez bankalarının politikalarına yönelik soru işaretleriyle sürdüğü görülüyor.

640x360.jpg

Bakır Fiyatları Yüzde 2'den Fazla Değer Kaybetti: Çin Verileri ve Üretim Tahminleri Emtia Piyasasını Etkiledi

Geçtiğimiz hafta, enerji emtiası piyasasında satış baskısı öne çıktı.

Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 2,1, kurşun yüzde 1,4 ve nikel yüzde 5 oranında değer kaybetti. Bu dönemde alüminyum yüzde 0,1 artış gösterirken, çinko yüzde 1,3'lük artışla değer kazandı.

Çin'de açıklanan zayıf ekonomik veriler, baz metaller üzerindeki satış baskısında önemli bir etkiye sahip oldu. Çin'de Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 49,2 seviyesine gerileyerek imalat sektörünün daralmaya devam ettiğini gösterdi. Ülkede, aynı dönemde gerçekleşen imalat sanayi PMI da 4 ay üst üste daralmanın sürdüğünü göstermişti.

Şilili bakır madenciliği şirketi Codelco'nun üretim tahminlerini düşürmesi ve Şili İstatistik Kurumu'nun haziran ayındaki bakır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 0,9 gerilediğini açıklaması, ekonomik aktiviteye ilişkin gelişmelerin bakır fiyatları üzerinde daha fazla etkili olduğunu gösteriyor

usak-tarim-uretimi-aa-1868078-001.jpg

BUĞDAYDAKİ KAYIPLAR YÜZDE 10'U AŞTI

Tarım ürünleri tarafından da geçen hafta sert satışlar oldu.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday 10,1, mısır yüzde 6,2, soya fasulyesi yüzde 3,7 değer kaybederken, pirinç yüzde 2 değer kazandı.

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanmasına karşın üretim tahminlerindeki yükseliş buğday ve mısır fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Dünya pirinç üretim tahminlerinin düşüş göstermesi ise fiyatlarda yükselişe neden oldu.

Brezilya Ticaret Bakanlığı, Brezilya'dan yapılan soya fasulyesi ihracatının temmuz ayında yıllık bazda yüzde 32 artarak 9,9 milyon tona ulaştığını açıkladı.

Ülkede soya fasulyesi ihracatının artması ve iyileşen hava koşulları, soya fasulyesine ilişkin arz endişelerinin azalmasına ve fiyatların artmasına neden oldu.

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yatay bir seyir izlerken, kakao yüzde 0,8 değer kaybetti. Şeker yüzde 0,4, kahve yüzde 2,2 arttı.

Petrol fiyatlarındaki artışla beraber şeker arzına yönelik artan endişeler, şeker fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Brezilya'da kahve arzına yönelik sıkılığın devam etmesi ve Vietnam'da kahve ihracatının düşmesi kahve fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Vietnam Genel Gümrük Departmanı ülkede kahve ihracatının yüzde 3,1 düştüğünü bildirdi.

SONRAKİ HABER