Ramazan denilince hemen hemen herkesin aklına hurma geliyor. Hurmada fiyatların hızlı bir şekilde artması vatandaşların canını sıktı. Aktarılan son habere göre Edirne Tarihi Selimiye Arastası esnafı Cuma Karahan, yaptığı açıklamasında hurmanın tanesinin 20 TL’ye çıktığını söyledi.
Hem sahur hem de iftarlarda afiyetle tüketilen hurmanın fiyatları artış gösterdi. Son haftalarda da esnaf tezgahlarını süsleyen hurma fiyatları artmaya başladı.
1 TANESİ 20 TL OLDU
Hurma fiyatlarının tanesinin 20 TL’ye denk geldiğini ifade eden Karahan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“1985 yılından beri hurma satıyorum. Eski satışlar yok. Fiyatlar gittikçe yükseliyor. Haliyle insanların alım gücü yetmiyor. En çok Medine hurması tercih ediliyor. Kilosunu 450 liradan satıyoruz. Tunus hurması 350 lira, Kudüs hurması 500 lira. Geçen seneye göre fiyatlarda 100 liralık bir fark var. En fazla yarım kilo, eskisi gibi ‘1-2 kilo ver’ diyen yok artık. O yok artık. Eskiden kadın geliyordu ‘Ver oradan 1 kilo’ diyebiliyordu. Şimdi artık tane ile alıyor. Evde kaç kişi varsa o kadar sayıda hurma alıyor. Kudüs hurmasının 5 tanesi 100 gram geliyor. Tanesi 20 lira geliyor”
ARTIK TANE YA DA GRAMLA ALINIYOR
Medine hurmasının fiyatı 450 TL’den başlarken Tunus hurmasını fiyatı 350 TL’den alıcı buluyor. En pahalı hurmalar arasında olan Kudüs hurmasının fiyatı da 500 TL seviyesinde. Karahan, yaptığı açıklamasında vatandaşların alım gücünün azalmaya başladığın ve pek çok kişi hurmayı artık tane ve gramla almaya başladığını dile getirdi.