Bankada parası olanlara kötü haber! Yeni dönem resmen başladı yüzde 25'e indirildi!

Elinde bulundurduğu TL'nin değer kaybını önlemek üzere çeşitli yatırım araçlarına paralarını yatıran vatandaşlar, bankalardaki mevduat hesaplarını da sıklıkla tercih ediyor. Parası mevduat hesaplarında olanlar için her gün yeni bir açıklama gelirken bu kez Kur Kurumalı Mevduat hesapları için alınan karar dikkati çekti.

Bankada parası olanlara kötü haber! Yeni dönem resmen başladı yüzde 25'e indirildi!

Türkiye'de para piyasalarındaki yükselişler devam ediyor. Para piyasaları yükselmeye devam ederken enflasyonla mücadele kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) de birbirinden yeni kararlar almayı sürdürüyor. TCMB faiz artışına devam ederken bankalardaki mevduat faizleri de yükseliyor.

Daha önce Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından kademeli olarak çıkış yapılacağını bildiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla yeni bir adım attı. Kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranları, 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirildi. Elinde bulunan TL'yi KKM hesaplarına yatıran binlerce vatandaş için yeni duyurulara yer verilirken Resmi Gazete'de yayımlanan kararı Haberankara.com okurları için derledik.

KKM'DE YENİ DÖNEM BAŞLADI

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı, 6 aya kadar vadede yüzde 30'dan yüzde 25'e indirildi. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının ise yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verildi.

Bankada parası olanlara kötü haber! Yeni dönem resmen başladı yüzde 25'e indirildi!

TCMB para sıklaştırma politikasını uygulamaya devam ederken zorunlu karşılık uygulamasıile beraber piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak, makro finansal istikrarı güçlendirecek ve miktarsal sıkılaştırma yoluyla parasal aktarımın desteklenmesini sağlayacak değişikliler yapılması kararı alındığı öğrenildi.

Bankada parası olanlara kötü haber! Yeni dönem resmen başladı yüzde 25'e indirildi! - Resim : 2

Bu kapsamda kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verildi.

PARA SIKLAŞTIRMA POLİTİKASINA DEVAM KARARI

TCMB tarafından yapılan düzenlemelerle TL mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edildiğinin altı çizildi. Sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırmaya ilişkin adımlar, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) ilan ettiği ilkeler doğrultusunda sürecek şekilde bir planlama yapıldı. Parası KKM'de olanlar için yeni kararlar alınmaya devam ederken bu kararlar da yakından takip ediliyor. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta yeni hesap açılışlarını sona erdirdi. TCMB'den bankalara gönderilen yazıya göre, 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılamıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER