Bankada parası olanlar dikkat etsin! 1,5 ay sonra bir ilk yaşandı

Bankada parası olanları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. 2023 yılının ikinci yarısından itibaren Merkez Bankası politika faizlerinde artışa gitmeye başladı. Durum bu şekilde olunca mevduat faizleri hızla yükselirken 1,5 ay sonra resmen bir ilk yaşandı!

Bankada parası olanlar dikkat etsin! 1,5 ay sonra bir ilk yaşandı

Son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde Merkez Bankası yılın ilk politika faiz kararını açıklaması, faizlerin 250 baz puan daha artırılmasına karar vermişti. Enflasyonun yüksek seyretmesi ve politika faizlerinin artış göstermesine rağmen bankaların mevduat faizleri hala düşük seyretmeye devam ediyor.

1,5 AY SONRA BİR İLK

Konu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın verilerine göre 1-3 ay arasında bankaların verdiği faiz oranı yaklaşık 1,5 ay sonra ilk defa yüzde 50’nin altına düşünce bu durum bankada parası olanların dikkatini çekti.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından önemli bir açıklama gelirken, Babuşçu yaşanan bu durumun nedenini de açıkladı.

MEVDUATLAR DAHA CAZİP GELDİ

Faiz artırım kararlarının peş peşe duyurulmasından sonra TL vadeli yüzde 8 hesapları pek çok kişi tarafından daha sık tercih edilmeye başlandı. Merkez Bankası yaklaşık 8 ay içerisinde 36,5 puan artış yaparak politika faizini yüzde 8 civarlarından yüzde 45’e yükseltti.

Bankalar bu durumu fırsat bilerek mevduat faizlerini de yüzde 50’nin üzerine çıkarttı. Elinde para olanlar hemen bu imkanı kullanırken, 2024 yılının başından itibaren mevduat faizlerinde 1-2 puanlık düşüşler görülmeye başlandı.

FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Prof. Dr. Şenol Babuşçu mevduat faizlerindeki bu düşüşün en temel nedenini, “En önemli neden bankaların fonlama ihtiyacının azalması. Ayrıca kredi talebi de sınır olunca bankaların mevduata ihtiyacı geriledi" şeklinde açıkladı.

Babuşçu, aynı zamanda yaptığı açıklamasının devamında Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık politika faizinin artışı sonrasında bu kararın mevduat faizlerine yansıyacağını söyledi. Mevduatın bankalara olan maliyetleri karşısında da kredi kısıtlamaları gibi tedbirlerin olabileceği de ifade edildi.

Not: Haberimiz kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

SONRAKİ HABER