Bankacılık sektöründe deprem! İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 53'e kadar yükseldi

Artan maliyetler nedeniyle farklı giderleri için ihtiyaç kredisi yöntemine başvuran vatandaşlar bankaların kredi faizlerini araştırıyor. Banka kredi faizleri yükselmeye devam ederken ihtiyaç kredisi faizleri de eylül ayı itibariyle yüzde 50'yi aştı.

Bankacılık sektöründe deprem! İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 53'e kadar yükseldi

Bankacılık sektöründe deprem! İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 53'e kadar yükseldi - Türkiye'de nakde ihtiyaç duyan vatandaşlar en çok ihtiyaç kredisine başvuruyor. Bankaların kredi paketleri ve kampanyaları yakından takip edilirken kredi faizleri de güncellenmeye devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı kararı çıktı. Enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışına gidilirken TCMB verilerine göre 1 Eylül itibariyle mevduat ve ticari kredilerde faiz başa baş bir noktada görüldü. İhtiyaç kredilerinde faizler yüzde 50'yi aştı ve kredi büyüme hızlarında da dipten yükselme eğilimi izlendi.

TCMB'NİN VERİLERİ FAİZ ARTIŞINI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileri ticari kredilerde de faiz artışlarında dikkati çeken bir artış olduğuna işaret etti. 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle 1 - 3 ay vadeli ortalama mevduat faizi yüzde 37,6, ticari krediler yüzde 37,9 olarak izlenirken ihtiyaç kredilerindeki artış yüzde 50'yi aşarak yüzde 53 seviyesine yükseldi.

BDDK HAFTALIK BÜLTEN YAYIMLADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre sektörün kredi hacmi 1 Eylül itibariyle 75 milyar lira arttı. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 75 milyar lira artarak 10 trilyon 424 milyar 761 milyon liraya yükseldi. BDDK verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme kredilerin dip seviyesinden çıkışa göz kırptı. 1 Eylül itibariyle büyüme tüketici kredilerinde yüzde 22,9 ve ticari kredilerde yüzde 6,5 olarak kaydedildi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ TUTARI YÜKSELDİ

BDDK'nın yayımladığı verilere göre tüketici kredileri tutarı, 1 Eylül itibarıyla 4 milyar 351 milyon lira artışla 1 trilyon 438 milyar 525 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredilerinin 447 milyar 669 milyon lirası konut, 87 milyar 447 milyon lirası taşıt ve 903 milyar 409 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 3,6 artışla 992 milyar 296 milyon liraya çıktı. Bireysel kredi kartı alacaklarının 419 milyar 545 milyon lirası taksitli, 502 milyar 752 milyon lirası taksitsiz oldu. Yaşanan yükseliş dikkati çekerken ilerleyen haftalarda durumun nasıl olacağı ise şimdiden merak konusu oldu.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER