Dezenflasyon ve enflasyon süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, konut ve enerji gibi alanlarda arz yönlü alanlardaki tedbirlerle dezenflasyon sürecini destekleyeceklerini belirtti. Belirtilen alanlardaki reformlara hız kazandıracaklarını ifade eden Bakan Şimşek, İngiltere'de Londra'da düzenlenen Türkiye Konferansı'na katılım sağladı.
Türkiye ekonomisinin genel görünümüne ilişkin önemli bir sunum gerçekleştiren Bakan Şimşek, yapısal dönüşüm hedefleri ve temel politika önceliklerini de sunumda açıkladı.
"YÜZDE 3 CİVARINA İNDİRECEĞİZ"
Enflasyondaki gerilemenin bu yıl da devam edeceğinin altını çizen Bakan Şimşek, para politikasının gecikmeli etkisinin enflasyondaki göstergesinin bu yıl da devam edeceğini belirtti. Açıklamasında bu yıl bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3 seviyesine indireceklerini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı sözlerine şu şekilde devam etti:
"Para politikasının gecikmeli etkisi, negatif mali etki, daha destekleyici gelirler politikası, enflasyon hedefiyle uyumlu yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ve arz yönlü tedbirler sayesinde enflasyondaki düşüş devam edecek. Bu yıl bütçe açığını milli gelire oran olarak yüzde 3 civarına indireceğiz. Bu hedef, kamu harcamalarındaki azalma sayesinde gerçekleşecek"
"12 MİLYARLIK VERGİ GELİRİNDEN FERAGAT EDİYORUZ"
Açıklamasının devamında bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefi ile uyumlu belirlendiğinin altını çizen Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
"Akaryakıt ürünleri, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin maktu vergiye tabi kısımlarını son 6 aydaki yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelliyoruz. Akaryakıtta ÖTV artış oranını, son 6 aylık Yİ-ÜFE'nin de altında bir seviyede yüzde 6 ile sınırlandırdık. Bu düzenlemenin ortalama satış fiyatına yansıması yüzde 1,4 civarında olurken, 12 milyar liralık vergi gelirinden feragat ediyoruz. Tütün ürünleri ve alkollü içecek grubundaki Yİ-ÜFE güncellemelerinin satış fiyatına etkisi de yıl sonu enflasyon hedefinin oldukça altında kalacak. Yeniden değerleme oranıyla güncellenen hizmetlerin, TÜFE sepetindeki ağırlığı ise sadece yüzde 0,36"
Gıda, konut ve enerji gibi alanlarda arza yönelik destekleri sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Bakan Şimşek, reformlara hız kazandıracaklarını dile getirdi. Cari açıkta meydana gelen düşüşün, dış finansman ihtiyacını azalttığı da gerçekleştirilen sunumda özellikle vurgulandı.