Bakan Şimşek duyurdu! En temel önceliğimiz enflasyonla mücadele

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından bugün enflasyon hakkında önemli açıklamalara yer verildi.

Bakan Şimşek duyurdu! En temel önceliğimiz enflasyonla mücadele

Bugün "Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler" temasıyla İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum 2023 kapsamında gerçekleştirilen "Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek" başlıklı oturumunda açılış konuşması yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon konusuna değindi. Bakan Şimşek tarafından yapılan başlıca açıklamalar şu şekildeydi;

GAZZE'DE YAŞANAN ZULÜM!

İklim değişikliği konusuna dikkat çeken Bakan Şimşek, "Artık en temel kurallara bile saygı duyulmuyor. Gazze'de olanlara bakın. Bazı ülkeler ateşkes için bile çağrıda bulunamıyorlar. Buna bile cesaretleri yok. Şu anda içinde bulunduğumuz dünya böyle bir dünya. Henüz bir hegemon güç ve diğer pek çok oyuncu yeni sistemin nasıl şekilleneceğini konuşuyor bu da pek çok belirsizlik getiriyor küresel büyüme için." şeklinde açıklamalarda bulundu.

ENFLASYONLA MÜCADELE SÜREÇ İŞİDİR!

Daha önce yaptığı açıklamalarda da sık sık enflasyon konusuna değinen Bakan Şimşek,"Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı. Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Enflasyondaki eğilim hakkında doğru bilgi veren yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor. Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki düşüş 2024 yılı ortasından itibaren başlayacak." dedi.

YABANCI YATIRIMCILARIN İLGİSİ ARTTI!

Son olarak para ve maliye politikası kapsamında konuşan Şimşek, "Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Ocak-mayıs döneminde 2,9 milyar dolar çıkış olan portföy yatırımlarına, haziran-eylül döneminde 4,9 milyar dolar giriş oldu. Güncel veriler girişin devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık sektörü ile banka dışı sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Düşen cari açık ve artan sermaye girişi ile rezervlerimiz de artmaya devam ediyor. Mayıs ayına göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi." şeklinde ifadelere yer verdi.

SONRAKİ HABER