Hafta sonu düzenlenen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, enflasyonun 2025 yılında nasıl düşeceği hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.
Her şeyden önce enflasyonu düşürme noktasında kararlı olduklarını ifade eden Bakan Şimşek, 2022 yılının sonunda yüzde 64 civarında olan enflasyonun 2023 yılında yüzde 65 olduğunu hatırlatarak, yıl sonunda enflasyon MB tahminine göre yüzde 44-45 aralığında kapatılacağını söyledi.
2025 yılında da enflasyon düşmesinin 4 kriterden dolayı olabileceğini belirten Şimşek durumu şu şekilde özetledi:
PARA POLİTİKASI VE BÜTÇE AÇIĞI
Bakan Şimşek, para politikasının gecikmeli bir etkide bulunduğunu söylerken, dezenflasyonist sürece katkı vermesi beklenen para politikasının gecikmeli etkisinin 18 ay boyunca süreceğinin altını çizdi.
2025 yılında yüzde 5 civarında olan bütçe açığının yüzde 3 seviyesine düşürmeyi hedeflediklerini söyleyen Hazine ve Maliyet Bakanı Şimşek, bütçe açığındaki azalmanın enflasyona olumlu etki edeceğini belirtti.
YÖNETİLEN VE YÖNLENDİRİLEN FİYATLAR
Enflasyona yönelik olan değerlendirmesinde üçüncü sebebin yönetilen yönlendirilen fiyatlar olduğunu belirtildi. Mehmet Şimşek, 2025 yılı içerisinde de doğalgaz ve elektrikte fiyat artışı noktasında Merkez Bankası’nın orijinal hedefine paralel bir şekilde ilerleyeceklerini söylerken 4’üncü madde olan yapısal reformalar için şunları dile getirdi:
“Bizim önceliğimiz tabi ki gıda arzını artırmak, o nedenle de Tarım Bakanlığımızın sulama, toplulaştırma, gıda lojistiği, gıda ihtisas bölgelerinin kurulması gibi hususlarda biz çok güçlü bir şekilde destek vermeye devam edeceğiz. Yani bütçede gıda arzını önceliklendireceğiz, bu arz yönlü dezenflasyon için önemli bir adım”
KKM'DE SON DURUM
Açıklamasının devamında KKM’den çıkışların devam edeceğini söyleyen Bakan Şimşek, geçen sene Ağustos ayında 144 milyar dolarla zirveye çıkan KKM’nin şu anda 30-35 milyar TL seviyesine indiğini ve gittikçe azalacağını söyledi.