Canlı yayında gündeme ilişkin merak edilenleri aktaran Bakan Işıkhan, Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin yöneltilen soruya yanıt verdi. EYT'den 38 yaşında emekli olan 1.200'e yakın vatandaşın olduğunu ifade eden Bakan, "EYT'den 38 yaşında emekli olan 1.200'e yakın vatandaşımız var. Bunu izah etmek gerçekten çok zor. Ortalama EYT emekli yaşı 48" dedi.
PRİM ÖDEME YILI
Türkiye'de prim ödeme yılının az olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, Almanya'da 40 yıl prim ödeyip 20 yıl emekli maaşının alındığını ifade etti. Ancak ülkemizde durumun tam tersi olduğu vurgulanarak, Türkiye'de 20 yıl prim ödendiğini ve 40-50 yıl emekli maaş verildiği belirtildi.
Açıklamasının devamında şu anda 16,6 milyon emeklinin olduğunu söyleyen Bakan Işıkhan, "Şu anda 16,6 milyon emeklimiz var. Biz de SGK olarak sahip olduğumuz bütçenin yüzde 75'ini emekli maaşlarıma ayırmak zorundayız" dedi.
Türkiye'de 1 emekliye karşılık 1,5 çalışanın olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Türkiye genelinde emeklilerin çalışanlara oranı tarihi zirveye yükseldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye'de 1 emekliye karşılık 1,5 çalışan bulunuyor. Vedat Işıkhan da bu konuyla ilgili geçmişle günümüzü karşılaştırarak oluşan riske şu ifadelerle dikkati çekti: Aktüel oran 1,5'a yakın. Dünya ortalaması 1,8. Gelişmiş ülkelerde bu oran 2. bu oran Türkiye'de geçmiş yıllarda 5 idi"
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ?
2024 yılı sonunda yapılan açıklamada asgari ücrete yüzde 30 zam geldiği duyurulmuştu. 17 bin 2 TL olan asgari ücret 22 bin 104 TL'ye çıkarıldı. Bakan Işıkhan, canlı yayında yaptığı açıklamasında ihtiyaç olması halinde temmuz ayında asgari ücretin güncellenebileceğini belirtti.