Asgari ücret zammı sonrası 2024 askerlik ve doğum borçlanması tutarı belli oldu!

Yeni asgari ücret zammı birçok kalemi etkileyecek. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle birlikte askerlik ve doğum borçlanması da değişti. Zamla birlikte askerlik ve doğum borçlanmasının ne kadar olacağı merak edilirken rakam da belli oldu.

Asgari ücret zammı sonrası 2024 askerlik ve doğum borçlanması tutarı belli oldu!

2024 yılı asgari ücret rakamı merakla bekleniyordu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan toplantılar sonra asgari ücrette görüş birliğine varıldı. Yeni asgari ücret birçok kalemi etkileyecek. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle birlikte birçok kalemde değişiklik olurken vatandaşlar da ‘’Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar olacak?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı.

Yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilen asgari ücret, ülkemizde yaşayan her vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Yeni asgari ücret rakamıyla GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek. Değişen tutarlar ile beraber askerlik ve doğum borçlanması tutarlarındaki zam da merak konusu oldu.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLDU?

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlendi. Askerlik ve doğum borçlanması güncel olarak 1 Temmuz tarihinden itibaren belirlenmiş ve en düşük prim günlük 143,04 lira, en yüksek prim de 930,09 liraya yükselmişti.

2024 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zammın ardından en düşük maaş 17 bin 2 liraya yükseldi. Asgari ücret zammı kadar artırılan borçlanma primi tutarlarının yeni maliyetleri 2024 yılında günlük en düşük borçlanma primi 213 TL, günlük en yüksek borçlanma primi bin 600 TL, aylık en düşük borçlanma primi 6 bin 399 TL, aylık en yüksek borçlanma primi 48 bin 4 TL olarak hesaplandı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER