Yeni yılın yaklaşmasıyla asgari ücretin belli olması için geri sayım başladı. Aktarılan habere göre asgari ücret toplantısına işçi kesimini temsil etmek üzere aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu yer alacak.
İşçi, işveren ve hükümetten 5 kişilik temsilcilerden oluşan 15 kişilik grup asgari ücretin belirlenmesi için bir araya gelecek. Toplantının aralık ayının ilk ya da ikinci haftası belli olması bekleniyor. Belli olacak asgari ücret sadece asgari ücret alanlar değil, beraberinde pek çok kalemi etkiliyor.
ASGARİ ÜCRETLİLERİN SESİ OLACAK
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonuna TÜRK-İŞ bu yıl da 4 işçiyle katılacak. Komisyona katılacak aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu, pazarlık masasında asgari ücretlilerin sesi olacak.
Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi çalışmaları aralık ayı itibarıyla başlayacak.
15 KİŞİLİK KOMİSYON TOPLANACAK
İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.
Komisyonda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık edecek. TÜRK-İŞ heyetinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer alacak. Aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayollarında taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven bu yıl Komisyonda asgari ücretlilerin sorun ve taleplerini dile getirecek.
20’DEN FAZLA KALEMİ ETKİLEYECEK
TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni asgari ücret rakamının 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, asgari ücretli çalışanların zamlı ilk maaşlarını ise şubat ayında alacağına dikkati çekti.
Asgari ücret toplantısına katılacak olan basın mensubu Sezer Özseven ise 3 yıldır gazetecilik yaptığını ve asgari ücret seviyesinde bir maaş aldığını belirtti. Taraflar asgari ücretle günümüz koşullarında geçinmenin zor olduğunu dile getiriyor.