Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı sonra erdi. Toplantıya işçi, işveren ve hükümet kesimlerinden temsilciler katıldı. Bakan Işıkhan yaptığı açıklamasında yeni asgari ücreti 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olması için çalışmalara başladıklarını belirtti.
ASGARİ ÜCRETTE 2. TOPLANTI TARİHİ
Toplantı sonrasında 2. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının tarihi de belli oldu. Yapılan açıklamada taraflar 2. defa 16 Aralık tarihinde bir araya gelecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Birlikte, yan yana yürüyerek ekonomimizin dinamiklerini güçlü tutarak bugünlere geldik. Bu nedenle, bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil, emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurma çabasıdır” dedi.
TOPLANTIYA 4 İŞÇİ KATILIM SAĞLADI
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, saat 16.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini TİSK temsil etti. Türk-İş heyetinde işçi kesimini temsilen bu yıl da 4 işçi yer aldı.
YENİ ASGARİ ÜCRETİN BELİRLEMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak; 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, çalışmalarını başlattıklarını dile getirdi.
ADİL ASGARİ ÜCRET MESAJI
Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilecek asgari ücretin, çalışma hayatının tüm paydaşları ve Türkiye için hayırlara vesile olmasını temenni eden Işıkhan, “Bildiğiniz gibi; işçi ve işveren temsilcileri ile birlikte belirlenen asgari ücret, genel bir ücret seviyesini değil çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti ifade etmektedir. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde özellikle; üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasıyla hareket ediyoruz. İşçi temsilcilerinin görüşlerini değerlendiriyoruz. İşveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Hükümet temsilcileri olarak, adalet terazisini dengede tutuyoruz. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, Enflasyon Oranı, vatandaşın satın alma gücü, işgücü piyasalarının ihtiyaçları, ekonomik büyüme, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek, hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Asgari ücret maratonu bugünlük sona erdi. En düşük ücretin belirlenmesi için maraton 16 Aralık tarihinde kaldığı yerden devam edecek. Bakan Işıkhan, asgari ücreti belirlenmesi noktasında ekonomik göstergeleri titizlikle değerlendirdiklerini ifade etti.