Araç sahibi Ankaralılar dikkat! O şekilde trafiğe çıkan sürücülere 5204 TL ceza kesilecek

Araç sahiplerinin taşıdığı sorumluluklar bulunuyor. Her aracın belirli periyotlarla muayene edilmesi gerekirken araç sürücülerinin bu süreleri düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. Araç muayene tarihini kaçıran kişilere de gecikme zammı uygulanıyor.

Araç sahibi Ankaralılar dikkat! O şekilde trafiğe çıkan sürücülere 5204 TL ceza kesilecek

Araç sahibi Ankaralılar dikkat! O şekilde trafiğe çıkan sürücülere 5204 TL ceza kesilecek - Trafik akışının daha güvenli olması adına her aracın belirli aralıklara muayene edilmesi gerekiyor. Araç sahiplerinin muayene tarihlerini takip etmesi ve muayene sürelerine uyması gerekirken bu işlem için bir de ücret ödenmesi gerekiyor.

Araç muayene ücretleri her araç tipi farklı iken muayenenin gecikmesi durumunda da gecikme faizi işleniyor. Araç muayene gecikme ücretinin yanı sıra araç muayenesi yaptırmama cezası da bulunuyor. Trafikte yapılan denetimler sırasında muayenesiz araç kullanan vatandaşlara da ceza kesiliyor. 2023 yılında artış gösteren kalemler arasında yer alan araç muayene, muayene geciktirme ve muayenesiz araç kullanma da yer aldı. TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenelerinin güncel ücret tarifesi, muayene gecikme ücreti ve süresi içinde muayene yaptırmama cezası artış gösterirken bu ücretler birleştiğinde de araç sahiplerinin bütçeleri hayli zorlanıyor.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİ YAPTIRMAYANLARA CEZA

TÜVTÜRK araç muayene fiyat listesi 2023 yılı için açıklanırken bu muayeneleri belirlenen tarihlerde yaptırmayanlar da yüzde 5 oranında gecikme bedeli ödüyor. Otomobil çeşitlerinde yılın belirli zamanlarında yaptırılması zorunlu olan araç muayenesi için belirli miktarlarda ücret ödeniyor. Araç muayene ücretleri 2023 yılında yüzde 122 oranında güncellendi. TÜVTÜRK tarafından yapılan resmi açıklamada ''Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz.'' ifadeleri yer aldı. Araç muayenesini süresinde yaptırmamış olan araç sahipleri, muayene süresi geçirilen her ay için tahsili gereken yüzde 5 gecikme bedeli ödeyecek. Gecikme bedeli araç muayene süresine uymayanlardan tahsil edilecek.

ekran-goruntusu-2023-09-02-215217-001.png

GECİKME ZAMMI VE MUYENESİZ ARAÇ KULLANMA CEZALARI CEP YAKACAK

Otomobil kategorisindeki araçların zorunlu araç muayenesi bin 130 lira 44 kuruş oldu. TÜVTÜRK güncel araç muayene fiyat listesi otomobil için bin 130 lira 44 kuruş iken bu ücreti ödemeyen ve muayene tarihini de geciktirenlerde gecikme payı da alınıyor. Muayene süresi geçen her araçtan gecikilen her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil edilirken örnek bir tablo da ekledik. İşte gecikme bedeli ile ödenecek rakam;

Örneğin araç muayenesinin son geçerlik tarihi 2 Ocak 2019 olan araç sahibi, 4 Eylül 2023 tarihinde muayeneye giderse muayene ücreti olan bin 149 lira 60 kuruşa ek olarak 3 bin 103 lira 92 kuruş gecikme bedeli ödeyecek ve toplamda 4 bin 253 lira 52 kuruş ödemek durumunda kalacak.

ekran-goruntusu-2023-09-02-222823.pngMuayenesiz trafiğe çıktığı trafik ekipleri tarafından yapılan denetimler sırasında tespit edilen sürücülere ise 951 TL para cezası kesilecek. Bu durumda araç sahibi araç muayenesini geciktirme ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmaktan toplamda 5 bin 204 lira 52 kuruş cezalı ödeme yapmak durumunda kalacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER