Anneler buraya! Annelere erken emeklilik, esnek çalışma imkanı ve çalışma alternatifleri neler?

Çalışma hayatında yer alan annelerin daha kolay emekli olması konusunda yeni adımlar atılmasının yanı sıra sizler için evden çalışan annelere birtakım ipuçları derledik.

Anneler buraya! Annelere erken emeklilik, esnek çalışma imkanı ve çalışma alternatifleri neler?

İş hayatında içerisinde bulunan annelerin daha kolay emekli olmaları için yeni adımlar atılmaya hazırlanıyor. Yeni torba yasada yer alması beklenen düzenlemeyle, kadınlar çocuk sayısına göre daha erken emekli olabilecekler. Uzaktan ve esnek çalışma modellerinin getirilmesi de formüller arasında.

Aylar önce seçim döneminde, AK Parti'nin seçim beyannamesinde bulunan 'Aile Koruma Kalkanı Programı' kapsamında kadınlara yeni desteklerin sağlanması hedefleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılmasıyla annelere erken emeklilik formülünün gündeme gelmesi bekleniyor.

0zkq2fpfdu6mwbosy8slew.webp

Seçim beyannamesinde yer alıyordu

AK Parti'nin 14 Mayıs seçimleri öncesi dönemde yer alan beyannamesinde, "Kadınların çalışma hayatına girişini kolaylaştıracak ve kadın istihdamını teşvik edecek düzenlemeler yoluyla esnek çalışma olanaklarını artıracak, kadın kooperatiflerini güçlendirecek, çocuk bakım hizmetleri ve ihtiyaca göre belirlenmiş mesleki eğitim programları hayata geçireceğiz." ifadeleri yer almıştı.

Buna göre, emeklilik yaşı kadınlarda annelik yaşı ve çocuk sayısına göre aşağı çekilecek. Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devlet ödeyecek. Kadınlar daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecek.

6454ed09e4bfdd0c4879f54c.webp

"Yıpranma Payı" modeli

Seçim beyannamesine göre annelere erken emeklilik imkanı sağlanacak. Bu konuda kadınların çocuk sayısına göre emeklilik şartlarında iyileştirme yapılması bekleniyor. Kamuoyunda merakla beklenen düzenlemenin torba yasada bulunup bulunmayacağı Ekim ayında Meclis'e sunulacak tasarıda belli olacak.

Düzenleme kapsamında, kadınlar için "yıpranma payı" benzeri bir model gündemde yer almakta. Bu modele göre, anne olan kadınların emeklilik yaşı düşürülüp, çocuk sayısına göre süre artacak. Kadınların prim gün sayısı ve çocuk sayısına göre, prim eklenme veya yaş şartı indirimi gibi kolaylıklar söz konusu olabilir.

984bb1b9-53da-ed11-811c-a0369f7d1486.jpg

Uzaktan ve esnek çalışma formülü gündemde

Annelerin iş ve aile hayatına daha uyumlu olması için, uzaktan çalışma modelleri ve esnek çalışma saatleri gibi yeniliklerin de gündemde yer alması bekleniyor.

Bu konuda Bakıcı desteği gibi desteklerin sağlanması da söz konusu olabilir. Yapılması beklenen bu düzenleme hem annelerin iş hayatına bulunmasını kolaylaştıracak hem de kadınlara erken emeklilik fırsatının önünü açacak.

Ankaralılar bu adreste buluşuyor!TIKLA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

evden-calisan-anne-orvt.webp

Evden çalışan annelere çalışma ipuçları

Günümüzde anne olmak modern yaşamın getirdiği zorlukla yeterlilik hissimizi sorgulatırken, aynı zamanda evden çalışan bir anne olmak ise pek çok şeyi aynı anda yapmaya çalışırken bu olumsuz duyguyu adeta körüklüyor.

Her şeyden önce altını çizmek gerekir, istisnai örnekler olsa da evden çalışan anne olmak hiçbirimiz için kolay değil. Bu yüzden yalnız olmadığınızı bilmek ve mükemmel olmaya çalışmamak, çocuklarla evden çalışmak için verdiğimiz ipuçlarını okurken aklınızda tutmanız gereken en önemli noktalar:

  • Kendinize Çalışma Alanı Belirleyin:

Evinizde bir çalışma odası olmayabilir ama mutfak veya yemek masası gibi alternatif yerler de pekala bir çalışma alanına dönüşebilir. Bu durum çocukların, orda olduğunuz süre içinde "rahatsız edilmemeniz" gerektiğini anlamalarına yardımcı olur. Eğer online eğitim alan çocuğunuz varsa, zaman zaman desteğe ihtiyaç duyacağı için onun yanında olmayı da tercih edebilirsiniz. Bu durumda eşler arasında iş bölümü yapabilir, dönüşümlü olarak çocuğunuzun yanında durabilirsiniz.

  • Rahatsız Etme Levhası Hazırlayın:

Çalışırken çocukların çeşitli istekleriyle bölünmemek mümkün değil. Fakat bazen kesintisiz bir 10 dakikaya şiddetle ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu bir telefon görüşmesi de olabilir, görüntülü konferans da... Çocuğunuzla birlikte bir "dur" veya "rahatsız etme" levhası hazırlayabilir, gerçekten çok ihtiyaç duyduğunuz anlarda bu levhayı kapınıza asabilir ya da masanızın yanına koyabilirsiniz. Sizinle empati kurması zor olsa da, bu yazı sayesinde 10 dakika "anne" demeden durması için onu motive edebilir.

  • Çalışmadığınız Her Dakikayı Çocuklarla Geçirin:

Annelere pandemide en çok neyi özledin diye soracak olsak, cevap "kendimi" olabilir. Yalnız kalabildiğimiz saatler çocukların uyku zamanlarıyla sınırlı. Gün içinde, öğlen molalarında ya da iş yükünüzün hafiflediği her anda çocukların yanında olmanız, onların sizinle geçirmeye ihtiyaç duydukları zaman aralığını azaltabilir. Yarım saat bile olsa birlikte yapacağınız bir etkinlik, size bölünmeden bir saat boyunca çalışma şansı tanıyabilir.

  • Artan Ekran Zamanı İçin Suçluluk Hissetmeyin:

Çocukların akıllı cihazlarla ve televizyonla olan yakınlığı pandemi döneminde ister istemez arttı. Bu durum pek çok ebeveyni rahatsız ediyor. Fakat kendinize şunu hatırlatmanız lazım: Normal şartlar altında değiliz, hayatımızda ilk defa (umarız son olur) bir pandemi durumu yaşıyoruz. Kısıtlı ekran zamanını "normal şartlarda" uyguluyor olsanız bile, evden çalışırken bu süreyi biraz aşmanız vicdanınıza ağır bir yük bindirmemeli. Emin olun, pek çok ailede o süre az ya da çok; ama kesinlikle bir miktar uzadı.

  • Teknolojiden Yararlanın:

Evden çalışırken zaman ayırmanız gereken sadece çocuklar olmuyor. Ev de sizden hizmet bekliyor. Temizlenmesi, tozunun alınması, süpürülmesi, dolabın doldurulması, yemek yapılması lazım! Eğer bu zamana kadar almadıysanız elektronik ev aletlerinden bu anlamda yardım alabilirsiniz. Otomatik pişiriciler ile sebze yemeklerini az yağla sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. Temizlik içinse artık ev robotlarından yardım almayan kalmadı. Akıllı robotla, temizlik yükünün büyük bir bölümünü üstünüzden atabilirsiniz.

  • Günü Planlayın:

Hem sizin hem de çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri günü belirli zaman dilimlerine ayırmaktır. Bu planı bir örneğe göre de şekillendirebilirsiniz. Fakat çocukların yaşlarına ve çalışma temponuza göre yapılacak olan plan değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kendi yaşam düzeninize göre özgün bir çizelge hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okuma yazma çağında değilse, plana resimli anlatımlar ekleyebilirsiniz. Kahvaltı saati, anne/baba çalışma zamanı, ekran zamanı, oyun zamanı, aile zamanı gibi günlük akışı belirten ifadeler çocukların beklentilerini şekillendirmek açısında da önemlidir.

  • Görüntülü Oyun Grupları Ayarlayın:

Çocuklar da yetişkinler kadar sosyalleşmeye ihtiyaç duyuyorlar. Uzaktan eğitim alanlar arkadaşlarını ekranda görüyür olsalar da sohbet etme şansı yakalayamıyorlar. Çocuğunuz yakın arkadaşları ile sohbet edebileceği görüntülü konuşma saati ayarlamak hem onu mutlu edecek hem de sizin en azından o zaman diliminde daha rahat çalışmanızı sağlayacaktır.

  • Çocuklara Seçenekler Sunun:

Seçme şansı tanınması, çocukların kendilerini daha özgür hissetmelerini sağlar. Gün içinde olası atıştırmalık taleplerini önceden hazırlayıp dolaba koyabilir, size sordukları zaman bunlar arasından seçim yapmalarını isteyebilirsiniz. Aynı şekilde boyama yapmak, hamurla veya legolarla oynamak ya da çizgi film izlemek gibi gün içinde yapacakları aktiviteleri görünür bir yere yazarak, günlük rutinlerinin çeşitli seçenekleri içerdiğini ve sıkıldıkları zaman bunlardan biriyle meşgul olabileceklerini söyleyebilirsiniz.

SONRAKİ HABER