Ankaralılar bu soruya yanıt arıyor! Dolar kuru yeniden yükselişe geçti piyasa kahininden açıklama gecikmedi

TCMB'nin faiz artışı kararının ardından dolar kurunda bir miktar düşüş gözlenmişti. Yaşanan düşüş yerini yeniden yükselişe bırakırken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, önemli bir değerlendirmede bulundu.

Ankaralılar bu soruya yanıt arıyor! Dolar kuru yeniden yükselişe geçti piyasa kahininden açıklama gecikmedi

Ankaralılar bu soruya yanıt arıyor! Dolar kuru yeniden yükselişe geçti piyasa kahininden açıklama gecikmedi - Ülkemizde kur yükselişi sürüyor. Dolar / TL paritesi yükselmeye devam ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) kararı ile faiz artışına gidilirken ağustos ayı faiz kararı ile Dolar kurunda düşüş yaşanmıştı.

Dolar kurundaki düşüş nedeniyle yatırım planı ve borcu olanlar da fırsatı değerlendirmek üzere harekete geçmişti. Kurda yaşanan düşüş yerini yükselişe bırakırken yatırımcılar da ''Kur neden yükseldi?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten de yükselen kur hakkında bir değerlendirme geldi.

KUR NEDEN YÜKSELİYOR SORUSU YANIT BULDU

Altın Ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 'Kur neden yükseldi?' sorusunu yanıtladı. Alanında uzman isim Memiş, yeni ekonomi yönetimiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunurken kurda yaşanan sürpriz yükselişle ilgili de açıklamalarda bulundu. Kaleme aldığı köşe yazasında yeni ekonomi politikasına değinen Memiş, "Ekonomi yönetimi ne yapmak istiyor?'' sorusuna yanıt vererek başladı. Ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla ilgili olarak ''Öncelikle şunu söylemeliyim, duruşlarıyla verdikleri mesaj şu: “Biz politikacı değil, bürokratız.” Ondan sebep ortada çok görünmüyorlar şimdilik.

ankaralilar-bu-soruya-yanit-ariyor-dolar-kuru-yeniden-yukselise-gecti-piyasa-kahininden-aciklama-gecikmed.jpg

TCMB, 27 ay aradan sonra 22 Haziran’da politika faizini yüzde 15’e yükselterek 650 baz puan faiz artırdı. 20 Temmuz’da yüzde 17,5’e yükselterek 250 baz puan faiz artırdı. 24 Ağustos’ta yüzde 25’e yükselterek 750 baz puan faiz artırdı.'' ifadelerine yer verdi. TCMB tarafından alınan faiz artışı kararları ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Memiş, ''Dünyayı şaşırtan rekor faiz artışının altında yatan sebepler:

  • Kredi piyasasını yeniden açmak,
  • Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış hazırlığı,
  • Enflasyonu dizginlemek, kontrol altına almak,
  • Döviz kurunun yükselişini engellemek'' maddeleri ile faiz artış kararının gerekçelerine değindi.

İslam Memiş, rekor faiz artışı kararlarının ardında n yaptığı değerlendirmede ''Faiz kararı sonrası Türk Lirası (TL) yüzde 6,5 değerlendi. Dolar/TL kuru, 27,25’den 25,20’ye kadar geriledi. Haftayı 26 liranın üzerinde tamamlasa da yükseliş hızını azaltmış oldu." dedi.

''ÇÜNKÜ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR''

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, "Kur neden tekrar yükseldi?” sorusuna yanıt verdi. Memiş, kurun yükselişine dair şu değerlendirmeleri yaptığı değerlendirmede, "Şu soru da merak ediliyor: “Kur neden tekrar yükseldi?'' Çünkü belirsizlik devam ediyor. Yani, faiz artışının devamı gelecek mi, gelmeyecek mi? Teknik olarak gelmesi gerekiyor. Çünkü enflasyon yükselmeye devam ediyor, enflasyon ile faiz arasında makasın kapanması gerekiyor. Yüzde 47,5 enflasyonun karşılığında yüzde 25 politika faizi yetmez. Hele ki enflasyonda yılı yüzde 60’ın üzerinde tamamlayacağımızı düşünün! Ekonomi yönetimi göreve geldiğinde şöyle bir dedikodu vardı: “Faiz artırmak için 25’e kadar izin aldılar.” Ancak yüzde 25’e çabucak geldik.'' değerlendirmesinde bulundu.

w.jpeg

Faiz artış pazarlığı iddiaları ile ilgili konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, ''Şimdi de “Tekrar izin alabilecekler mi?” dedikodusu var.'' diyerek ''Bu dedikoduların önüne geçildikten sonra, güveni yeniden tesis ettikten sonra ilerisi için sorun görünmüyor.'' ifadelerine yer verdi. İslam Memiş, ''Faiz artırımlarının devamı piyasalara güven verir. Ortada bir belirsiz hâlen var, ondan sebep dalgalanma devam eder. Mesela dolar/TL kuru 26-27 lira aralığında dengelenebilir. Burada belirleyici etken yine enflasyon olacaktır. Yabancı yatırımcılar ekonomi politikasını şimdilik izliyor. İkna olduktan sonra girişlerini hızlandırabilir.'' dedi. Ekonomi yönetiminin belirsizlik içinde her gün yeni bir karar yayımladığını belirten Memiş, değişen bir şey olmadığının da kişisel görüşü olduğunu ekledi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER