Ankaralı ev sahipleri bu hataya düşerse yandı! Tam 90 bin TL cezası var sakın yapmayın

Ülkemizde konut satışları ve kiralardaki artışlar hız kesmeden devam ediyor. Kira fiyatlarının artması vatandaşların cebini zorlamaya devam ederken Ankara da kira fiyatları en çok yükselen iller arasında yer alırken ev sahiplerine kötü haber verildi.

Ankaralı ev sahipleri bu hataya düşerse yandı! Tam 90 bin TL cezası var sakın yapmayın

Ankaralı ev sahipleri bu hataya düşerse yandı! Tam 90 bin TL cezası var sakın yapmayın - Türkiye'de taşınmaz satışlarındaki fiyatlar hayli arttı. Taşınmazların yanı sıra bunların kiraları da yükselmeye devam ederken vatandaşlar hem ev satın almak da hem de kiralamak da oldukça zorlanmaya başladı. Özellikle Başkent Ankara'nın taşı toprağı altın olmuşken yükselen fiyatlar vatandaşın bütçe dengesini bozmaya da devam ediyor.

Ankaralılar burada buluşuyorTIKLA HABER ANKARA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

Başkentte kira fiyatları artmaya devam ederken hem satılık dairelerin hem de kiralık dairelerin fiyatının en çok arttığı iller arasında zirvede yer aldı.Ankara'da kiralık dairelere olan rağbet artarken ev sahiplerine kötü haber geldi. Evini kiraya veren ev sahipleri için flaş bir karar gündeme geldi.

EV SAHİBİ VE KİRACI KRİZLERİ ZİRVEYE ÇIKTI

Kira krizi devam ederken kiracı ve ev sahiplerinin arasında anlaşmazlıklar da devam ediyor. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, medeni hal nedeniyle bekara ev vermeyen kişilere karşı idari yaptırım uygulandığını duyurdu. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Kılıç, kurumun cinsiyet, siyasi görüş, engellik durumu ve medeni hal gibi çeşitli ayrımcılık konularındaki çalışmaları ile ilgili konuştu. Ayrımcılıkla mücadele kapsamında cinsiyet, ırk, renk, din, dil, etnik köken, medeni hal, servet, engellilik gibi temellerde başvuruları kabul ettiklerini aktaran TİHEK Başkanı Kılıç, "Karar organı alarak bu noktadaki ayrımcılık başvurularını inceliyor, karara bağlıyoruz. Bu noktada yaptırım yetkimiz var. Hem gerçek kişilere hem kamu tüzel kişilerine hem özel hukuk tüzel kişilere herhangi bir ayrımcılık üzerine yapılan başvuruda, ihlal kararı verirsek 90 bin liraya kadar para cezası verme yetkimiz söz konusu." ifadelerine yer verdi.

''BU NOKTADA VERMİŞ OLDUĞUMUZ ÇOKÇA KARAR VAR''

Bekara ev vermeyen ev sahipleri için bir açıklama yapan TİHEK Başkanı Kılıç, "Hem mülk sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için, hem de ilgili web sayfasının hizmetini sunan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladık. Bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL para cezası verdik." diyerek ev sahiplerinde endişe yarattı. TİHEK Başkanı Kılıç, TİHEK'e sıklıkla yapılan başvurulara ilişkin bazı bilgiler de paylaştı. Ankara'da ev sahiplerinin bekara ve öğrenciye ev vermek istemediklerini gibi konular sıklıkla gündeme gelirken ev sahiplerinin daha bilinçli davranmasına neden olacak yaptırım açıklandı.

ankara.jpg

TİHEK Başkanı Kılıç, "Ağırlıklı olarak cinsiyet, siyasi görüş, engelli, medeni hal temelinde ayrımcılıklar olmak üzere birçok konuda başvuru oluyor. Kurumumuza geçen yıl 2 bin 22 başvuru gerçekleşti. Medeni hal temelinde ayrımcılık açısından baktığımızda, kira ülkemizin gündeminde de yer alıyor. Ev sahiplerinin ya da emlakçıların, aracı kurumların, hatta kiralama ilanlarının yapıldığı web sayfasının idari mali sorumluluğuna karar verebiliyor kurumumuz eğer ihlal varsa. Bu nasıl ortaya çıkıyor? Mesela kişiye bekar olduğu için evini kiralamak istemiyor ev sahibi. Mülkiyet hakkı, korunan temel haklardan bir tanesi. Kanunumuzda ve uluslararası sözleşmelerde de yer aldığı üzere ayrımcılığın yapılmaması gerekiyor.'' dedi.

ankara-001.jpg

Kişinin medeni halinin ev kiralayıp kiralamayacağı konusunda bir kriter olmadığının altını çizen TİHEK Başkanı Kılıç, ''Bu doğrultuda eşitlik ilkesi çerçevesinde kişinin ister medeni hal temelinde, ister zenginliği, serveti temelinde, ister engellilik temelinde bu hizmetin sunulmaması üzerine biz idari yaptırım uygulayabiliyoruz. Mesela öğrencilerden medeni hal temelinde, yine ayrımcılık kapsamında yapılan başvurular oluyor. Bu noktada vermiş olduğumuz çokça karar var. Buna ilişkin ihlal kararlarımız söz konusu.Özellikle bu kiralamaların yapıldığı web sayfalarında da kimi zaman ayrımcılık ifadeleri yer alabiliyor. Onlara ilişkin de bu talimatı uygulayan emlakçılara da idari yaptırım uyguluyoruz." dedi.

90 BİN TL CEZASI VAR

TİHEK Başkanı Kılıç, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ildeki barınma sorununa değinerek felaketin ardından kiralama ile ilgili kuruma gelen ayrımcılık başvurularının ikinci sırada yer aldığını belirtti. Yapılan denetim ve raporlamalara ilişkin bilgileri paylaşan TİHEK Başkanı Kılıç, "Bu noktada idari para cezası veriyoruz. Deprem sonrasında artan nüfus hareketliliğinden ötürü, özellikle bazı büyük kentlerimizde kiralama ve barınma hakkı konusunda ciddi anlamda sorunlarla karşılaştık. Depremzedelere yönelik olarak bazı şikayetler aldık. Depremzedelere evin kiralanmaması gibi ev sahipleri tarafından. Buna ilişkin bir raporlama yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2023-08-24-174536.png

TİHEK Başkanı Kılıç, kira ilanları konusunda hizmet sunan web sayfalarını da takip ettiklerini belirterek, "Ev sahiplerinin, ilanlarda bir takım ayrımcı tutumları söz konusu oluyor. Herhangi bir başvuru olmadan da resen inceleme yetkimiz olduğunu için onu harekete geçiriyoruz. Herhangi bir ilana tanıklık ettiğimizde ya da medya kuruluşlarına düştüğünde buna ilişkin resen incelemeyle ilgili şahsa yaptırım uyguluyoruz." sözlerine yer verdi. TİHEK Başkanı Kılıç, medeni hal temelinde ayrımcılık yapan ev sahibi, web sayfası hizmeti sunan kuruluşa ve emlakçıya en üst derecede ceza verdiklerini belirtti ve "Özellikle vermiş olduğumuz yaptırımlardan bir tanesi; hem mülk sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için hem de ilgili web sayfasının hizmetini sunan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladık. Bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL civarında bir para cezası verdik. Para cezasını vermemizin nedeni, ihlalin ortaya çıkması. Kişinin bekar olmasından ötürü, medeni halinden ötürü ev kiralayamamasından dolayı, bu evin sadece evli olanlara verileceği, bekar olanlara kiralanmayacağına ilişkin beyanlar üzerine ilgili başvuranın şikayeti doğrultusunda vermiş olduğumuz bir karardı. Bu tutum ve tavrın ayrımcılık yasağı ihlali olduğunu tespit etmiş oluyoruz. Bu doğrultuda karar veriyoruz." ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

ev.jpg

Bu kapsamda ev sahiplerinin daha dikkatli olması, kişinin medeni ya da öğrencilik durumları nedeniyle evlerini kiraya vermemelerinin yanlış olduğu bildirildi. Şikayet durumunda en üst seviyede yaptırımın uygulandığı aktarıldı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER