Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti tarafından meclise sunuldu. Hazırlanan kanun teklifi toplam 19 maddeden oluşurken teklif kapsamında TRT ve 657 DMK'nın yanı sıra kamuda uzman ve uzman yardımcısı olarak istihdam edilecek kişilere yönelik olarakta düzenlemeler yapılacak.
19 MADDELİK YENİ KANUN TEKİLFİ TBMM'YE SUNULDU!
Teklifle, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı hükümlerini iptal etmesi dolayısıyla yasal düzenlemelere gidiliyor.
Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişiklikle, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı aranacak.
Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun'daki düzenlemeyle, uyuşmazlık mahkemesi başkanı, Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından seçilecek.
Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'daki değişiklikle, vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son 3 yıl içinde, nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamayacak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemeyecek.
Teklifle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun'da da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyelerinin atama şartları düzenlenecek. Kurul üyelerinin Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartları taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.,
Toplam 19 maddeden oluşan kanun teklifi ilk olarak komisyonda görüşülecek. Buradan hızlı bir şekilde geçirilmesi beklenen kanun teklifinin ardından TBMM Genel Kurulu'na getirileceği ve burada da milletvekilleri tarafından onaylanarak kabul edilmesi bekleniyor. Ardından Resmi Gazete ile yayımlanacak olan kanun teklifinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.