Hatırlanacağı üzere Türkiye'de emeklilik sistemi üzerindeki son büyük düzenleme 2023 yılında yapılmış, AK Parti tarafından yapılan düzenleme ile emeklilik şartları değiştirilmişti. 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete ile yayımlanan kanunla beraber ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişilerde aranılan yaş şartı kaldırılmış, bu kişilere prim günü ve hizmet yılı şartını doldurmaları halinde erken emeklilik hakkı verilmişti.
AK PARTİ'DEN YENİ TORBA YASA: ENGELLİLERE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI GELİYOR!
TBMM Genel Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak.
Bütçe görüşmelerinin tamamlanması ve devlet memurlarına ilişkin kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu toplanmama kararı almıştı.
Genel Kurul, haftalık çalışmasına 7 Ocak Salı günü, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşerek başlayacak.
Teklife göre, yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan olarak uygulanacak.
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.
KADEMELİ EMEKLİLİK İLE STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI İÇİN YENİ BİR EYT DÜZENLEMESİ OLACAK MI?
Yapılacak olan görüşmelerin ardından gözler kademeli emeklilik ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına yönelik olarak yapılacak olan düzenlemelerde olacak. İşe giriş tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrası olanlar EYT düzenlemesinden yararlanamadıkları için oluşan mağduriyetin giderilmesi ve adaletin sağlanması için kademeli emeklilik talebinde bulunurken staj ve çıraklık sigortası olduğu için EYT dışında kalan kişilerde kendilerine de yaş şartsız erken emeklilik hakkı verilmesini talep ediyorlardı.
Bu iki düzenleme için gözler AK Parti'den gelecek olan açıklamalara çevrilirken SGK uzmanları ise kademeli emeklilik olmasa dahi staj ve çıraklık sigortası mağdurları için EYT düzenlemesinin 2028 genel seçimleri öncesinde çıkma olasılığının yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Kademeli emeklilikte ise oluşan mağduriyetin önlenmesi için prim günü yüksek olan kişilere yaş şartsız erken emeklilik hakkı verilebileceği belirtiliyor. Örneğin prim günü 9000 günü dolduran kişilere yaş şartsız emeklilik formülü üzerinde duruluyor.