81 ildeki vatandaşlar pazartesi hesaplarını yeniden yapacak! O büyük gün için ekonomistler tahminleri iletti

3 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon beklentisi öncesi vatandaşlar merakla yapılacak açıklamayı beklemeye devam ediyor.

81 ildeki vatandaşlar pazartesi hesaplarını yeniden yapacak! O büyük gün için ekonomistler tahminleri iletti

Milyonların merakla beklediği Ağustos ayı enflasyon rakamları 3 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak. Büyük gün öncesi ekonomistlerin tahminleri dikkat çekerken pazartesi günü açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamının ardından tüm hesaplamalar yeniden yapılacak.

3 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon beklentisi öncesi vatandaşlar merakla yapılacak açıklamayı beklemeye devam ediyor. Enflasyon oranının açıklanmasından önce ekonomistler tahminlerini iletirken TÜFE’nin aylık bazda yüzde 7,08, yıllık bazda ise yüzde 56,02 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğine yer verildi.

3 AĞUSTOS PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANACAK!

Ekonomistler tarafından enflasyondaki artış beklentisindeki sebepleri açıklandı. Ekonomistler vergi, akaryakıt ve gıda fiyatlarını işaret ederken bir diğer yandan yıl sonunda dolar/TL kuru içinse 29,44 TL tahmini yapıldı.

TÜİK Temmuz ayı enflasyonu aylık yüzde 9,20 artış beklenirken, yüzde 9,49 artış yönünde açıklamıştı. Tüm zamanların en yüksek verileri geçtiğimiz ay açıklanırken 3 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon verileri merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı enflasyon rakamlarını ise 4 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00’da açıklayacak.

ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANACAK!

TÜİK tarafından 14 ekonomist ile düzenlenen anket sonuçları doğrultusunda enflasyonda aylık medyan tahmini yüzde 7,08 artış yönünde gerçekleşirken, ortalama tahmin yüzde 7,42 artış oldu. Yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 56,02, ortalama ise yüzde 56,55 artışa işaret edildi. 2023 sonu TÜFE medyan tahmini yüzde 65 olurken, ortalama tahmin yüzde 66,09 şeklinde açıklandı.

TÜFE beklentisi ise yüzde 49,50 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomistler tarafından enflasyondaki artış beklentisinin nedenleri ise şu şekilde sıralandı;

  • TL’de değer kaybı,
  • ücret artışları,
  • görece güçlü iç talep,
  • hizmet enflasyonundaki katılık ve enflasyon beklentilerinde devam eden bozulma
SONRAKİ HABER