6 aylık enflasyon farkı ile beraber TOKİ taksitleri zamlandı! 2024 TOKİ taksitlerine ne kadar zam geldi

Enflasyon farkının açıklanması ile beraber gözler yeni zamlara çevrildi. Memur maaş zammının belli olması ile beraber TOKİ taksitlerine ne kadar zam geleceği de merak edildi. TOKİ'den ev alan ve halihazırda taksit ödeyen vatandaşlar memur maaşlarına endeksli olan ödemelere ilişkin olarak zam araştırması yapıyor.

6 aylık enflasyon farkı ile beraber TOKİ taksitleri zamlandı! 2024 TOKİ taksitlerine ne kadar zam geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2023 son enflasyon verisini 3 Ocak tarihi ile açıkladı. Açıklanan enflasyon verilerinin ardından 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Enflasyon farkının belli olması ile birlikte memur ve emekli maaşına yapılacak olan zam belli olurken en düşük emekli ve memur maaşı da belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak yeni bir açıklamaya kadar Ocak - Haziran döneminde en düşük memur maaşı 32 bin 880 TL oldu. 2024 yılı ilk 6 ayı için memur, memur emeklisi ve emeklilerinin alacağı zam Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla ortaya çıktı. Taban devlet memuru maaşı 22 bin TL olarak kabul edildiğinde yeni yılın ilk 6 ayı için en düşük memur maaşı 32 bin 880 TL oldu. En düşük SSK ve Bağkur emeklisi aylığı ise 10 bin 312 TL’ye yükseldi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 2022 yılında başlatılan TOKİ sosyal konut projesinde hak sahipleri de yeni yıl ile birlikte taksit tutarlarının ne kadar olacağını araştırmaya başladı.

2024 TOKİ TAKSİTLERİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından başlatılan sosyal konut projesinde milyonlarca vatandaş konut satın alma hakkına sahip oldu. TOKİ'den konut alan ve taksit ödeyen vatandaşlar yeni yıl ile birlikte taksit tutarları ne kadar olacak araştırmaya başladı. Taksitlerin sabit olmayacağı bilinirken açıklanmışken bu süreçte her altı ayda bir memur maaş artış oranına göre taksitlerinde şekilleneceği bildirilmişti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, TOKİ taksit ödemelerindeki zamma ilişkin şu bilgiler yer alıyor;

Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır.” TOKİ'de taksit ödemeleri; sözleşme tarihlerini takip eden ilk ay itibariyle de resmen başlayacağı ifade edildi. Son 6 aylık enflasyon verileri bugün 3 Ocak 2023 tarihi itibariyle resmi olarak açıklandı. Buna göre ise memurların alacağı altı aylık enflasyon farkı belli oldu. Memur ve memur emeklileri ocakta yüzde 16,25 zam almaya hak kazandı. Verilen bilgiler kapsamında TOKİ taksitlere de yüzde 16,25 oranında zam yapılacak. Ancak konuyla ilgili bakanlık tarafından açıklama yapılması da bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER