5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Memur ve emekli maaş zammını belirleyecek olan enflasyon farkı takip ediliyor. Memur ve emekliler ocak-temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez zam alırken gözler enflasyon farkına ait rakamlara çevrildi. TÜİK'in açıkladığı mayıs enflasyonun ardından 5 aylık enflasyon farkı araştırma konusu oldu.

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Türkiye'de memur ve memur emeklisi maaş zammının belirlenmesinde enflasyon rakamları etkili oluyor. Mayıs ayı enflasyon rakamları 3 Haziran tarihinde açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları gündemin önemli konuları arasında yer alırken 5 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Açıklanan rakamla beraber 5 aylık memur zam farkı ortaya çıkarken ‘’5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu 2024? Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?'' gibi sorulara da yanıt aranmaya başladı.

TÜİK, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayları için enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan 4 veriyle beraber 5 aylık enflasyon farkı netleşti. Şu ana kadar açıklanan 4 aylık enflasyon farkı 18,72 seviyesine ulaştı. 3 Haziran tarihinde TÜİK tarafından mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Böylece 5 aylık enflasyon farkı ortaya çıkmış oldu.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %75,45, aylık %3,37 arttı.

TÜFE'deki (2003=100) değişim Mayıs 2024'de bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,51 olarak gerçekleşti.

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Ocak ayında yüzde 6,70 olarak gerçekleşen enflasyon, Şubat ayında yüzde 4,53'e, Mart ayında ise yüzde 3,16'ya geriledi. Nisan ayında ise bu rakam yüzde 3,18 oldu. Mayıs ayında ise enflasyon yüzde 3,37 olarak açıklandı. Bununla beraber 5 aylık enflasyon farkı da yüzde SSK ve BAĞKUR için yüzde 22,72 ve Memur Emeklisi için yüzde 17,38 olarak hesaplandı.

5 aylık enflasyon farkının açıklanmasının ardından geriye 1 veri daha kaldı. Son olarak haziran ayının verileri temmuz ayında açıklanacak ve zam farkı için ortaya çıkan rakam netleşecek. Bu rakam emekli, memur ve memur emeklisinin maaş zammını belirleyecek. Gözler ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelecek açıklamaya çevrilecek.

Haberankara.com

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER