2025 asgari ücret tahmini için ilk rakam açıklandı

Asgari ücrete ara zam ve enflasyon zammı verilmesi için işçilerin talepleri açıklanmaya devam ederken 2025 asgari ücret maaşı için ilk rakam açıklandı.

2025 asgari ücret tahmini için ilk rakam açıklandı

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle asgari ücret maaşı 17 bin 2 TL olarak belirlenirken asgari ücrete ara zam uygulaması ise sona erdirilmişti. Asgari ücretli çalışanlar enflasyonda düşüş yaşanacağı beklentisi ile karara itiraz etmezken Temmuz ayında peş peşe yapılan zamlar asgari ücretlinin alım gücünün erimesine neden olmuştu. Toplu ulaşım zamlarından elektriğe, doğalgazdan ekmeğe kadar pek çok ürün ve hizmete zam gelmesiyle asgari ücretlinin alım gücü 14 bin liraya kadar gerilemişti.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ, ENFLASYON ZAMMI OLACAK MI?

Asgari ücrete ara zam konusunda işçilerin talepleri devam ederken gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamalarda ara zam olmayacağı vurgusu yapılmıştı. Asgari ücretli çalışanlar zam taleplerini dile getirseler de ne yazık ki Ağustos ayının gelmesine rağmen ara zam haberi gelmemesi beklentileri azaltmıştı.

ASGARİ ÜCRETE 2025 ZAMMI NE KADAR, ZAMLI ASGARİ ÜCRET MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Ekonomist Muhammet Bayram konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Şu anda en düşük ücret 17 bin 2 TL. Bununla ilgili ciddi bir artış beklentisi de var. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini en düşük yüzde 34, en yüksek yüzde 42. Ben yüzde 40-41 civarında yıl sonu enflasyonu bekliyorum. Yıl sonu itibarıyla yüksek bir zam beklentisi de olacaktır. Şimdiden yıl sonunda yapılacak zammı tahmin edebiliriz. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 24.73 oldu. Buna yüzde 3.23 de temmuz ayı enflasyonu eklendi. Şu an temmuz ayı ile beraber yüzde 29’luk zam hak edilmiş oldu. Henüz açıklanmayan ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık aylarına ilişkin enflasyon verisi var." diyerek zam oranını yüzde 40 olarak tahmin etti.

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam gelmesi durumunda 6 bin 800 TL artış yaşanacak. 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle zamlı asgari ücret maaşı ise 23 bin 802 TL seviyesine yükselecek. Maaş zammı Aralık ayında toplanacak asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenecek.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER