2024 kira artışı zam oranı resmen açıklandı! 2024 konut ve işyeri kira artış oranı hesaplama tablosu

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte kira artış oranlarının ne kadar olacağı araştırma konusu oldu. Aralık ayı verilerinin ardından kiralarda ne kadar zam yapılacağı merak konusu olurken işyeri ve konut kiralarında artış zam oranı da resmen açıklandı. Bununla beraber 2024 kira artışı zam oranı hesaplama tablosu belli oldu.

2024 kira artışı zam oranı resmen açıklandı! 2024 konut ve işyeri kira artış oranı hesaplama tablosu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 10.00 itibariyle kamuoyuna duyurdu. TÜİK’in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiralara yapılacak olan zam oranı merak konusu oldu ve kiracılar ile mülk sahipleri araştırmalarına başladı. Milyonlarca kiracı ve mülk sahibi ‘’Kasım 2023 dönemi kira artış oranı yüzde kaç oldu, kiralara yüzde kaç zam yapılacak?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

TÜİK'in açıkladığı verilerle kiracıların en büyük sorunu haline gelen artışları için zam oranları yeniden gündeme geldi.

TÜİK ARALIK 2023 ENFLASYON VERİLERİNİ DUYURDU

TÜİK tarafından açıklanan son 5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,65 olarak gerçekleşmişti. Bu orana eklenen Aralık ayı enflasyonu verisi ileson 6 aylık enflasyon oranı 36,58 olarak hesaplandı. Açıklanan enflasyon rakamları kira zam oranını da etkiledi. Kira artış oranının hesaplanmasında kullanılan enflasyon rakamının değişmesi ile hesaplamalar yeniden yapıldı.

OCAK 2024 KİRA ARTIŞ ORANI KURUŞ KURUŞ HESAPLANDI

Ülkemizde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sistem üzerinden kira artış oranı hesaplaması yapılıyor. Söz konusu sistem devam ederken kira zammı oranı için yapılan hesaplamada enflasyon rakamları dikkate alınıyor. Açıklanan enflasyon rakamlarında ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre hesaplama yapılıyor. Son 12 aylık TÜFE oranı aynı zamanda uygulanacak olan kira artış oranını etkiliyor. Her ay değişen kira artış oranı konut kiralarını da etkiliyor. Ancak hükümet tarafından alınan kararla birlikte konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulanıyor. Bu karara göre kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği bulunmuyor. Yani bu oran ocak ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri ya da yeni ev kiralayacaklar için uygulanıyor.

Ocak ayında uygulanacak olan kira artış oranı Aralık 2023 enflasyonunun açıklanması ile belli oldu. Ancak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira artış sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasına karar verildi. Söz konusu karar kapsamında yenilenecek konut hariç kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 25 olarak karşımıza çıkacak. Örnek hesaplama ise şöyle;

KONUT KİRA BEDELİ: 18.000 TL

KİRA ZAMMI: Yüzde 25

ZAM FARKI: 4.500 TL

YENİ KİRA BEDELİ: 22.500 TL

Öte yandan işyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazlar için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanmaya devam edecek.

İŞ YERİ KİRA BEDELİ: 10.000

TL KİRA ZAMMI ORANI: Yüzde 53,86

ZAM FARKI: 538,60 TL

YENİ KİRA BEDELİ: 10.535,60 TL

Öte yandan işyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazlar için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanmaya devam edecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER