2024 asgari ücret zammı ile İsteğe Bağlı Sigorta Primleri hesaplandı!

27 Aralık Çarşamba 2023 tarihi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak zam kararı belli oldu. Toplantının ardından açıklanan zam oranı ile pek çok kalemde artış yaşandı. Zammın ardından İsteğe Bağlı Sigorta Primlerinin ne kadar olacağı ile ilgili hesaplamalar yapılırken en düşük ve en yüksek de kuruş kuruş hesaplanarak açıklandı.

2024 asgari ücret zammı ile İsteğe Bağlı Sigorta Primleri hesaplandı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını 27 Aralık Çarşamba 2023 tarihi ile gerçekleşti. Toplantıdan çıkacak karar için nefesler tutulmuşken açıklanan rakam sonrasında İsteğe Bağlı Sigorta Primlerinin miktarı da belli oldu.

İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek kaydıyla uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulaması olarak bilinirken bu çerçevede 2024 yılı için belirlenen asgari ücret ile değişen isteğe bağlı sigorta primi belli oldu.

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLANDI

27 Aralık Çarşamba günü 2024 yılındaki asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldığı açıklandı. Bu zam ile yeni yılda asgari ücret 17 bin 2 TL olarak ödenecek. Bu kapsamda isteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı bulunuyor. 2024 yılı zammı ile beraber İsteğe Bağlı Sigorta Primi en düşük 6399,98 TL, en yüksek ise 48005,82 TL olarak hesaplandı.

2024 asgari ücret zammı ile İsteğe Bağlı Sigorta Primleri hesaplandı!

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için ülkemiz sınırları içinde ikamet etmek ve Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından istenen şartlar bulunuyor. Bu şartlar ise;

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

4/A kapsamında sigortalı olarak çalışmak ve ay içinde 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak,

İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle kuruma başvuruda bulunmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak gibi belirli şartlar bulunmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta hakkından faydalanabilmek için bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İl-İlçe Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine gidilerek ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER