2024 asgari ücret zammı ile BES kesintisi miktarı belli oldu!

Milyonlarca vatandaş asgari ücrete gelecek zam açıklamasına odaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanan komisyon 2024 yılında uygulanacak asgari ücretin net rakamını belirlediğini açıkladı. Asgari ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok kalem de ödemeler yükselecek. BES kesintileri de asgari ücrete gelen zam sonrasında artacak. BES kesintisinin ne kadar olacağı merak edilirken detaylar da belli oldu.

2024 asgari ücret zammı ile BES kesintisi miktarı belli oldu!

27 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Beştepe'de asgari ücreti görüşmek üzere taraflar bir araya geldi. İşçi ve işveren tarafının merakla beklediği asgari ücret zammı için açıklama beklenirken tek zam açıklaması da beklentiyi yükseltti.

Asgari ücrete yapılacak zam açıklaması beklenirken beklenen açıklama son dakika olarak geldi. Asgari ücrete ilişkin yapılan son dakika açıklamasının ardından bu zam pek çok kalemi de etkileyecek. Asgari ücret artışıyla beraber Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintilerinde de artış yaşandı. BES kesintisinin 2024 yılında ne kadar yapılacağı merak konusu oldu.

2024 BES KESİNTİSİ NE KADAR OLACAK?

Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 oranında bir kesinti yapılarak Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da arttı.

Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden isteme hakkına sahipken asgari ücretli çalışanlar için yüzde 3 oranında kesinti yapılacağı açıklandı. 2024 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 49 oranındaki zamla beraber 17 bin 2 lira olarak açıklanan yeni maaş zammı ile BES kesintisi hesaplandı. Asgari ücret zammı ile beraber hesaplama yapıldığını bu kesintinin 2024 yılı için 600 lira 7 kuruş tutarında olacağı açıklandı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER