11 yıl sonra bir ilk! Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Söz konusu gelişmenin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti

Moody's, Moody's Şirketi'nin bono ve tahvillerin kredi derecelendirmesi konusunda uzmanlaşmış alt şirketidir. Moody's Yatırım Hizmetleri, ticari ve kamu işletmelerinin çıkardığı bonolar üzerinde uluslararası finansal araştırmalar sağlarken Türkiye’nin kredi notunu “B3"ten "B1"e yükseltti.

11 yıl sonra bir ilk yaşanırken Moody's, ülkemizin kredi notunu 2 puan yükseltirken kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

BAKAN ŞIMŞEK: "ÜLKE KREDİ NOTUMUZU 11 YIL SONRA YÜKSELTEN MOODY’S GÖRÜNÜMÜ POZİTİF OLARAK KORUDU"

Kredi notunun yükseltilmesinin temel nedeni olarak yönetişimdeki iyileşmeler ve özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve ‘giderek daha iyi yerleşen geri dönüş’ gösterildi. Moody's tarafından yayımlanan raporda “Enflasyon ve iç talepte ılımlılaşma başlamasıyla gelecek aylarda ve 2025’te enflasyonist baskıların azalacağına dair güvenimiz artmakta” ifadesine yer verildi. Enflasyonun Aralık itibariyle yüzde 45’in altına düşeceği öngörülürken 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 38’den yüzde 30’a düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı, bunun da Türk lirasına olan güvenin tesis edilmesine yardımcı olduğu vurgulandı. Ayrıca sıkı politika duruşunun Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı kaydedildi.

11 yıl sonra bir ilk! Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sosyal medya hesabı X (Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kredi notunu ilk defa iki kademe artırdığını bildirdi. Uygulanan program sayesinde ülke kredi notunu 11 yıl sonra yükselten Moody’s'in görünümü pozitif olarak koruduğunu belirten Şimşek, "Ekonomideki dengelenme, azalan dış finansman ihtiyacı, artan uluslararası rezervler ve dezenflasyon süreci not artışında etkili oldu. Görünümün pozitif olarak korunması programımıza duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına işaret ediyor. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran kurala dayalı ve öngörülebilir politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi. Para piyasaları ve ekonomistler de durumu olumlu olarak değerlendirdi.

SONRAKİ HABER