1923'te ülkenin kurulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olduğu Türkiye, hızlı bir reform ve yenilenme atağı başlatmıştı. Ülkemizde bu süreç devam ederken dünya yeni bir savaşın eşiğindeydi.
Atatürk'ün vefatının üzerinden bir yıl bile geçmeden 1939'un Eylül ayında 2. Dünya savaşı patlak vermişti. 6 yıl süren ve yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği savaşta Türkiye aktif olarak rol almamıştı.
(foto: vikipedi)
SAVAŞTAN UZAK KALINMA POLİTİKASI BENİMSENMİŞTİ
Bir çok defa savaşa çekilmeye çalışılan, 1942'de Birleşik Krallık'ın iddiasına göre Muğla şehrinin Milas ilçesi bombalanan Türkiye, savaştan uzak kalmayı başarmıştı. Türkiye'nin ilişki içerisinde olduğu ve pek çok ülkeyi işgal eden dönemin Almanya'sı ülkemizi de 1942'de sadece 5 hafta içinde işgal etmeyi planlamıştı.
Gertrude Operasyonu olarak bilinen bu harekat planında dikkat çeken detay Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk paktından bir yıl sonra uygulanması yönünde planlanmasıydı. Türkiye'nin dört bir yanından Alman birliklerinin saldırıp hedefine ulaşmasının planladığı bu operasyonun uygulanması için Almanların Kafkasya'ya tamamen hakim olması ve batıda herhangi bir muhalefetin olmaması gibi şartlar arandı.
ALMANLARIN PLANI SUYA DÜŞTÜ
O dönem Almanların diğer cephelerde sıkıntıya girmesi Gertrude'nin uygulanmasının önüne geçti. Bu harekat planı da masada kalan bir plan olarak tarihteki yerini aldı.