Türkiye son yıllarda Çin’le olan iş birliğini güçlendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Çin’e gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte Türkiye son yıllarda Çin’le olan ilişkilerini geliştirmeye yoğunlaştı.

Türkiye son yıllarda Çin’le olan iş birliğini güçlendiriyor

Türkiye ile Çin arasında son 5 yılda dış ticaret hacmi artarken Türkiye ile Çin arasında son dönemde gerçekleşen ziyaret trafiğinin siyasi ve diplomatik ilişkilerle birlikte ticari işbirliğini de güçlendirmesi tahmin ediliyor.

Bu kapsamda, Türkiye'nin Çin'e ihracatı Kovid-19 salgınının etkilerine karşın 2019'da 2,7 milyar dolar iken geçen yıl 3,3 milyar dolara ulaştı. İthalat ise aynı dönemde 19,1 milyar dolardan 45 milyar dolara yükseldi.

Türkiye'den son dönemde bakan düzeyinde birbiri ardına yapılan ziyaretlerde siyasetten diplomasiye, enerjiden ticarete kadar birçok alandaki ilişkilerin değerlendirilmesi, yeni işbirliği fırsatları için kapı araladı.

BAKANLARIN ÇİN TEMASLARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaklaşık 6 ay önce Çin'de temaslarda bulundu. Hemen ardından geçen ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve bu ayın başında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin'e giderek üst düzey görüşmeler yaptı. Yakın dönemde yapılacak çeşitli etkinliklerin de iki ülke arasındaki ticari ilişkilere olumlu yansıması öngörülüyor.

Son dönemde iki ülkeden de üst düzey ziyaretler gerçekleştirildiğini söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, bunların verilen değeri gösterdiğini dile getirdi.

Kurdoğlu, bu ay Dışişleri Bakanı idan'ın Çin'e ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Ziyarette, ikili ticaretin sürdürülebilir hale getirilmesi, yeni teknolojiler alanında işbirliği imkanları ve Çin'den Türkiye'ye yapılacak yatırımlar gibi ekonomik konuların yanı sıra enerji, sivil havacılık ve turizm alanlarındaki potansiyel işbirlikleri ele alındı." şeklinde konuştu.

BAKAN BAYRAKTAR’IN ÇİN’E ZİYARETİ İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar'ın da Çin'i ziyaret ettiğine dikkati çeken Kurdoğlu, bu ziyaretin de iki ülke arasındaki enerji iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen önemli bir adım olduğunu anlattı.

Kurdoğlu, DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi olarak bu yıl Çin'den eyalet yöneticilerini ağırladıklarını ve ağırlamaya devam edeceklerini belirtti.

Türkiye-Çin İş Konferansı'nın üçüncüsünün Türkiye'de düzenleneceği bilgisini veren Kurdoğlu, "Burada, üst düzey yetkilileri ağırlamaya hazırlanıyoruz. Özetle, karşılıklı üst düzey temaslar, iki ülkenin karşılıklı olarak stratejik çıkarlarını koruma ve geliştirme adına önemli adımlar attığını gösteriyor. Üst düzey temaslar, hem ekonomik hem de siyasi işbirliğinin artırılması, Türkiye-Çin ilişkilerinin daha da derinleşmesine katkı sağlayacak." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER