Türkiye, Etiyopya ve Somali gerginliğinde arabuluculuk görevi üstleniyor

Afrika kıtasının konumundan dolayı en kritik ülkelerinden birisi olan Somali bir süredir komşusu Etiyopya ile sorun yaşıyor. Türkiye'nin müttefiki olan Somali'nin yaşadığı durumlar Ankara'dan da yakından takip ediliyor.

Türkiye, Etiyopya ve Somali gerginliğinde arabuluculuk görevi üstleniyor

Somali'nin kuzey bölgesinde yer alan Somaliland adlı kimse tarafından tanınmayan devlet uzun bir süre diplomatik konumunu böyle sürdürmüştü. Somali hükümetinin başını ağrıtan ayrılıkçı Somaliland bölgesi geçtiğimiz aylarda Etiyopya ile bir anlaşmaya gitmişti.

KİMSENİN TANIMADIĞI DEVLET MUHATAP ALINDI

Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Somaliland ile liman anlaşması yapan Etiyopya bu adımı ile kamuoyunun tepkisini çekmişti. Kızıldeniz'e ulaşma hedefi uğruna Somali'nin toprak bütünlüğünü yok sayan bu hamle bir kriz doğmasına neden olmuştu.

İki taraf arasında Etiyopya'nın Türkiye'den arabuluculuk talebi ile bir görüşme süreci başlamış ve ilk turu tamamlanmıştı. İkinci turu yapılması beklenen ve Ankara süreci denilen görüşmelerin Türkiye'nin girişimleri ile Eylül ayından Ağustos ayına çekildiği öğrenildi.

TARAFLAR YENİDEN ANKARA'DA GÖRÜŞECEK

Edinilen bilgiye göre Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları 12 Ağustos'ta Ankara'da yeniden bir araya gelecek. Her iki ülkenin masada kalma niyeti göstermesi taraflar arasında bir barış olma ihtimalini artırdı.

Türkiye'nin uzun süredir askeri olarak ta varlığını sürdürdüğü Somali Kızıldeniz'in en önemli noktalarından birisinde yer alıyor. Türkiye'nin Afrika ilişkilerinde vazgeçilmez bir yeri olan Somali terör eylemleri ve ayrılıkçı faaliyetler ile mücadele ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER