Türkiye 767 bin metrekarelik fuar alanıyla Avrupa’da 6’ıncı sırada

Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin fuar alanlarına ilişkin önemli bir değerlendirme yaptı. Bakanlık, yaptığı açıklamasında Türkiye’nin 767 bin kapalı fuar alanına sahip olduğunu ve bu noktada Avrupa’da 6, Dünya’da ise 10’uncu sırada yer aldığını ifade etti.

Türkiye 767 bin metrekarelik fuar alanıyla Avrupa’da 6’ıncı sırada

Fuarcılık sektörü Türkiye ekonomisine ciddi olarak yarar sağladığı ifade edildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl ülkemizde düzenlenen fuarlara direkt olarak 9 bin 137 yabancı katılımcılının katılım sağladığı belirtildi.

Aynı zamanda aynı dönemde ülkemizdeki fuarları 930 bin yabancı ziyaretçinin ziyaret ettiği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin kapalı fuar alanı kapasitesine ilişki rakamları da tek tek paylaştı.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA 6'NCI SIRADA

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin 767 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya fuar alanlarının yüzde 1,7’sine ev sahipliği yaparak küresel sıralamada 10’uncu, Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer aldığını bildirdi.

YÜZDE 4,54'ÜNE SAHİP

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’nin yaklaşık 767 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7'sine ev sahipliği yaptığı belirtildi. Bu kapasite ile Türkiye, küresel sıralamada 10’uncu sırada yer alırken, Avrupa’daki fuar alanlarının yüzde 4,54’üne sahip olarak kıtada 6’ncı sırada bulunuyor.

TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Bakanlık açıklamasında, 2023-2024 dönemi Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı kapsamında yürütülen ‘Yeni fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda kamu-özel iş birliği çerçevesinde alternatif modellerin geliştirilmesi’ eylemine vurgu yapıldı. Bu doğrultuda, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla bir araya gelinerek, dünyada öne çıkan fuar alanlarının yapımında uygulanan alternatif modellerin raporlanacağı kaydedildi. Teknik komitelerin hazırlayacağı rapor taslağının, Eylül ayında YOİKK Sekretaryası'na sunulmasının planlandığı ifade edildi.

Açıklamada, İstanbul Fuar Merkezi’nin genişletilmesi projesinin tamamlanmasıyla, dünyanın en büyük 14. fuar alanı haline geleceği bilgisi de paylaşıldı.

Öte yandan Ağustos 2024 tarihinden itibaren ülkemizde Uluslararası Fuar Birliği belgeli fuar organizasyonu sayısının 59’a çıktığı açıklandı. Bu rakamın önümüzdeki yıl içerisinde daha da artmasının beklendiği ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER