Trump, Meksika ve Kanada’ya uygulanacak olan gümrük vergilerini 1 ay erteledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika ve Kanada'dan ABD'ye yüksek seviyelerde uyuşturucu girişi olduğunu gerekçe gösterterek gümrük vergisi uygulamaya başlayacaklarını söylemişti. Trump, alınan kararın 1 ay süre ertelendiğini duyurdu.

Trump, Meksika ve Kanada’ya  uygulanacak olan gümrük vergilerini 1 ay erteledi

Meksika ve Kanada'dan ithal edilen ürünlere yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulaması 4 mart 2025 tarihinde yürürlüğe girmişti. ABD Başkanı Donald Trump, bahsi geçen vergi uygulamasının 1 süre ile durdurulmasına karar verdiğini açıkladı.


ÇÖZÜMLERİMİZ ŞİMDİLİK GEÇİCİ VE KÜÇÜK

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika ve Kanada'dan ABD'ye yüksek seviyelerde uyuşturucu girişi olduğu gerekçesiyle uygulamayı planladığı gümrük vergilerinin 4 Mart’ta yürürlüğe girdiği açıklanmıştı. Trump, Meksika ve Kanada’dan ithal edilen ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi uygulanması kararını yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra askıya aldı. Trump, dün akşam saatlerinde Meksika ve Kanada'ya yönelik gümrük vergisi tarifelerinde ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ile uyumlu malların 2 Nisan'a kadar muaf tutulmasını öngören düzenlemeleri imzaladı. Perşembe günü erken saatlerde sadece Meksika için bir muafiyetten bahseden ABD Başkanı, daha sonra değişiklik kapsamına Kanada'yı da aldı. Trump, kararnameyi imzalamadan önce yaptığı açıklamasında, "Tarifelerin çoğu 2 Nisan'da yürürlüğe girecek. Şu anda geçici ve küçük çözümlerimiz olsa da, Meksika ve Kanada ile ilgili işler oldukça büyük bir maliyet gerektiriyor" dedi. Trump, ayrıca otomobillere yönelik yüzde 25'lik gümrük vergisi muafiyetini bir ay daha uzatmayı düşünmediğini söyledi.

Adı açıklanmayan Beyaz Saray yetkilisi ise, bu değişikliğin nedeninin Kanada'dan ithal edilen tüm enerji ürünlerinin Trump'ın başkan olarak ilk döneminde müzakere ettiği ABD-Meksika-Kanada Ticaret Anlaşması kapsamına girmemesi olduğunu söyledi.

ABD’nin bu adımına karşılık Kanada Maliye Bakanı Dominic LeBlanc sosyal medya hesabından Kanada'nın 87.4 milyar Amerikan doları değerindeki ürününe yönelik planlanan ikinci misilleme gümrük vergisi dalgasını 2 Nisan'a kadar erteleyeceğini söyledi.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Çin kanadından konuyla ilgili açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD tarafından uygulanan baskılara karşı koyacaklarını belirterek, bu konuda kararlı olduklarını ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER