Srebrenitsa soykırımı nedir, nerede nasıl oldu, kimlere yapıldı?

Avrupa'nın yakın dönemde yaşadığı ve insanlığın en korkutucu olaylarından olan Srebrenitsa, 25 yıl önce bugün gerçekleşti. Acı olayın yıl dönümü ile ilgil insanlar paylaşımlar yaparken yaşananlar bir kez daha gündem oldu.

Srebrenitsa soykırımı nedir, nerede nasıl oldu, kimlere yapıldı?

Dünyanın gözleri önünde ve medeni devletlerin tam ortasında yaşanan olayda binlerce masum insan katledilmişti. Yaşanan acı bugün bile sıcaklığını korurken hayatını kaybeden insanlar için anma mesajları paylaşılıyor.

BİNLERCE MASUM İNSAN KATLEDİLDİ

90'lı yılların akılda kalan en büyük olaylarından olan Srebrenitsa katliamı Sırplar tarafından gerçekleştirilmişti. Bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaşan Bosna-Hersek halkının maruz kaldığı bu katliam tam 11 gün sürmüştü. Sırp Ratko Mladiç yönetimindeki Sırplar kadın çocuk demeden 8 binden fazla Bosnalıyı katletmişti.

İslam düşmanlığının bir kez daha gözler önüne serildiği bu olay Bosna'nın yaşadığı insanlık dramlarından sadece birisi olmuştu. Yugoslavya'nın dağılmasını fırsat bilerek Bosna topraklarına saldıran Sırplar yıllarca katliamlarına devam etse de istediklerini elde edemedi.

ANMA ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Yaşanan bu acı olay ise utanç verici bir anı olarak akıllarda oldu. Bosna Hersek halkı ile tarihi ve kültürel bağları bulunan ülkemizden de taziye mesajları yayınlanmaya devam ediliyor. Devletin en üst makamından sadece vatandaşlara kadar herkes Bosna halkının yanlarında olduklarını ifade ediyor.

Srebrenitsa'da gün boyunca çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecek. 25 yıldır dinmeyen acıda hayatını kaybedenlerin yakınları bir kez daha toplu mezarlarda kayıpları için toplanacak

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER