Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerde kopuş devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir açıklama yaparak batılı ülkelerden kendilerine hava veya uzay saldırısı yapılması durumunda nükleer silah ile cevap verebileceklerini söyledi. Rusya ile Ukrayna uzun bir süredir savaş pozisyonunda bulunuyor ve Avrupa ülkeleri bu savaşta açık bir şekilde Ukrayna’yı destekliyorlar.
Güvenlik Konseyi’nde bir toplantı yapan ve kurmaylarını bir araya toplayan Putin gelinen süreci değerlendirdi. Nükleer silahlar hakkında konuşan Putin bunun çok önemli bir caydırıcı güç olduğunun altını çizdi. Rusya’nın bu konuda politikası güncelleyen Putin aynı zamanda batılı ülkeleri de tehdit etti.
Toplantının düzenlenme amacıyla ilgili açılış konuşmasını yapan Vladimir Putin, “Bugünün gündeminde, nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının temellerinin güncellenmesiyle ilgili konu var. Bu, askeri doktrinin yanı sıra, Rusya'nın nükleer stratejisinin resmi olarak tanımlandığı ve detaylandırıldığı bir belge. Belgenin güncellenmiş versiyonunda (Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri), nükleer olmayan herhangi bir devletin, nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle Rusya'ya yönelik saldırısının, Rusya Federasyonu'na karşı ortak saldırı olarak değerlendiriyor” dedi.
“Rusya olası hava saldırısında nükleer silah kullanmayı ele alacak”
Konuşmasının devamında hasımlarının kendilerine yönelik olası bir hava ve uzay saldırısına karşı nükleer silahlar kullanmayı da değerlendirebileceklerini ifade eden Putin, “Belgenin son haline göre nükleer silahları olmayan ülke, nükleer silahları olan başka bir ülkenin desteğiyle Rusya’ya karşı ortak saldırısını ele alıyor. Belgede, Rusya'nın nükleer silah kullanımına geçişinin koşulları da açıkça belirtiliyor. Hava ve uzay saldırı silahlarının büyük çaplı fırlatılması ve devlet sınırımızı geçtiğine ilişkin güvenilir bilgiler aldıktan sonra bu olasılığı değerlendireceğiz. Stratejik veya taktik uçakları, seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik ve diğer hava araçlarını kastediyorum” diyerek kendilerine karşı olası hava saldırılarına karşı nükleer silahlarla karşılık verecekleri uyarısında bulundu.
Rusya nükleer caydırıcılık meselesini bir devlet politikası haline getirdi. Nükleer silahların ne zaman kullanılabileceğini bir sisteme bağlayan Rusya’da kurallar belirlendi. Belarus’a yapılacak saldırılarda da nükleer silah kullanılabileceği bizzat Putin tarafından dile getirildi. Putin’in bu tehdidinin Avrupa’da nasıl yankı bulacağı merak konusu oldu.