Nijeryalı öğrenci görme engelliler için sensörlü gözlük geliştirdi

Nijerya'da yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi, görme engellilere yardımcı olmak için sensörlü gözlük geliştirdi.

Nijeryalı öğrenci görme engelliler için sensörlü gözlük geliştirdi

Nijeryalı lise öğrencisi, görme engellilere büyük fayda sağlayacak sensörlü bir gözlük geliştirdi. Sensörlü gözlük sayesinde görme engelliler tek başına yolda rahatça yürüyebilecek.

Nijerya'nın kuzeyindeki Kano eyaletinde yaşayan 17 yaşındaki Khalifa Aminu, görme engellilerin tek başına yürümesine yardımcı olmak için sensörlü gözlük geliştirdi. Sensörlü gözlükle görme engellilerin baston kullanmadan ya da kimsenin yardımı olmadan yürümelerini ve işlerini görmesini amaçlıyor.

Nijeryalı öğrenci görme engelliler için sensörlü gözlük geliştirdi

GÖZLÜĞÜ İKİ YIL İÇİNDE TAMAMLADI

Aminu, kendi mahallesinde çok sayıda görme engelli kişi olduğunu, bu nedenle buranın "körler mahallesi" olarak bilindiğini anlattı. Aminu, "Bizim mahallede çok görme engelli var. Onlara yardımcı olmak için bu yola çıktım. Onlar kimsenin yardımı olmadan dışarıya çıkamıyor ve bu konuda çok zorlanıyor" dedi. Sensörlü gözlük sayesinde görme engellilerin baston kullanmadan sadece gözlükle tek başına yolda yürüyebileceğini aktaran Aminu, "Gözlüğe takılan sensör yoldaki kısa mesafede bulunan engelleri tespit ediyor. Sensörler, tespit ettiği engelleri sinyallere iletiyor ve ardından hoparlörden alarm çalıyor" diye konuştu.

Gözlüğü iki yıl içinde tamamlayan genç, "Çalışma sırasında biri bana ultrasonik sensörü hediye etti ama kızılötesi sensörü almak için 6 ay para biriktirdim ve diğer malzemeleri almak için de para biriktirmek zaman aldı" ifadelerini kullandı. Görme engellilerin her yerde bulunduğuna işaret eden Aminu, bu nedenle gözlükleri çoğaltarak her yerde kullanılmasını sağlamak istediğini söyledi.

Engelli vatandaşların gözlük sayesinde büyük kolaylık yaşayacağını söyleyen Aminu, kendisine destek verilmesi için çağrıda bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER